Nilüfer’de bisikletli polis dönemi başladı

Nilüfer Belediyesi ile Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı ‘Beyaz Kırlangıçlar’ adı verilen bisikletli polis uygulaması resmen başladı. Bisikletli polislerin konuşlanacağı Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Bisikletli Polis Trafik Noktası Ataevler’de düzenlenen törenle hizmete girdi. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve davetliler katıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yaptığı konuşmada projenin uygulamasına büyük destek sağlayan Emniyet Müdürlüğü yöneticilerine teşekkür etti. Bisikletli polislerin ilk etapta 100. Yıl, Ertuğrulkent, Altınşehir, Ataevler ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı civarında görev yapacağını söyleyen Bozbey, uygulamanın daha sonra tüm Nilüfer’e yayılacağını kaydetti.

Bozbey bisikletli polis uygulaması için şöyle konuştu: "Projenin pek çok anlamı ve hedefi var. Öncelikle uygulamanın polis vatandaş ilişkisinin gelişmesine katkı sağlayacağını umut ediyoruz. Son dönemde ortaya çıkan bir gerçek şu: Toplum olarak her zamankinden daha fazla hoşgörüye gereksinimimiz var. Birbirimizi ötekileştirmeden anlamaya daha fazla çalışmalıyız. Birlikte yaşamanın en önemli şartı, hoşgörü ve anlayış. Son günlerde hepimizin tanık olduğu gelişmeler bunu bir kez daha gösterdi. İşte bu süreçte projemiz, polis vatandaş ilişkisine önemli bir katkı sağlayacağı için büyük değer taşıyor.Yaşadığımız bu dönemde çevre sorunları da giderek artıyor. Hızlı nüfus artışı, bilinçsiz sanayileşme, düzensiz şehirleşme, doğal kaynakların bilinçsiz kullanılması gibi pek çok neden sayılabilir.İnsanın neden olduğu çevre kirlenmesinin en önemli nedenlerinden biri de ulaşım.Bisiklet ise en çevreci ulaşım aracı. Bisiklet kullanımının artması çevreye sunulacak katkılardan biri olacaktır. Nilüfer Belediyesi olarak bu bilinçle 85 kilometre bisiklet yolu yaptık. Bu yolları evrensel renk olan mavi ile boyadık. Bir kere mavi, uluslararası standartların zorunlu kıldığı bir renk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu protokol gereği de mavi renk kullanımı zorunlu.Tüm dünyada, kimi zaman taşıt trafiğinden ayrılmış kimi zaman ise taşıt trafiği ile bütünleşmiş bir aracın güvenli ulaşım sağlayabilmesi için bu rengin kullanımı kabul görüyor. O nedenle biz de Nilüfer’de bisiklet yollarımızı huzurun rengi maviye boyuyoruz."

Bozbey. Nilüfer Belediyesi’nin bir ilke daha imza attığını vurgulayarak, ‘Beyaz Kırlangıçlar’a başarılar diledi. Bursa İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya da çevre sağlığının korunması açısından bisikleti tavsiye ettiklerini belirterek, bu konudaki çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Bisikletli polisin görevi hakkında da bilgi veren Kahya, uygulamanın ağırlıklı olarak okul önlerinde olacağını, bununla birlikte her türlü denetimin de sağlanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından bisikletli polisler resmi olarak  hizmete başladı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Bursa İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya da kısa süre bisiklete binerek  uygulamaya tanıklık ettiler.

Hizmete açılan Merkez Noktası, Nilüfer Belediyesi tarafından yaptırılarak  Emniyet Müdürlüğü’ne devredildi. Bisikletli polisin tasarım ve araç gereçlerini de Nilüfer Belediyesi üstlendi. İlk etapta 15 personelin görev yapacağı uygulamada polisler, Nilüfer Belediyesi’nin yaptırdığı 85 kilometrelik mavi çizgili bisiklet yollarını kullanarak,  ağırlıklı olarak okul geçişlerinde düzeni sağlayacak. Trafik denetimleri yapıp, bisiklet kullanımını özendirmesi planlanan bisikletli polisler, “Güvenle bas pedala, beyaz kırlangıçlar yanında” sloganıyla Nilüfer sokaklarının hem daha güvenli hem de daha çevre dostu olmasını sağlanacak.