Tasarımcılar Bursa’da buluştu

Bursa’nın yerel dergisi Art’ı Mekan Mimarlık ve Dekorasyon Dergisi tarafından organize edilen ve Nilüfer Belediyesi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen Design City Bursa 2013 Yaratıcı Endüstriler Buluşması'nda alanlarında Türkiye ve dünyada başarılara imza atan on tasarımcı bir araya geldi. Tasarımcıların kendi alanlarına özgü bakış açılarıyla oluşturdukları şehir hikayelerinin anlatıldığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. Moda, fotoğraf, endüstriyel tasarım, seramik, tekstil, iç mimarlık, tasarım ve sanat alanında sunumların yapıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Bozbey, kent yapılanmasında yaratıcı düşüncenin önemini vurguladı. Bozbey, “Yeni fikirler, yeni arayışlar çağımızın artık bir vazgeçilmezi oldu. Klasisizme olan hayranlık artık modernizmin oluşturduğu yeni beğenin gölgesinde kaldı. Evet çoğumuz 'Nerde o eski şaşalı sanat yapıtları?' diye hayıflanıyoruz da, yine de yeniden yeninin getirdiği kuram ve pratiğinden geri kalamıyoruz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki zamana ayak uydurmak zorundayız. Aksi halde tıpkı Darwin’in evrim teorisinde olduğu gibi eleğin altına düşmek kaçınılmaz bir zorunluluk olacaktır. Yeni demek, yaratıcılık, yaratıcı fikirler demek. Var olanla yetinmemek demek. Aksi olsaydı, ne bilim bugüne kadar böylesine gelişirdi, ne teknoloji, ne de insan, Yani insan evrim sürecini gerçekleştiriyorsa, bunu yaratıcılığı sayesinde yapabiliyor,” şeklinde konuştu.

Türkiye ve dünya çapında başarılara imza atan Tasarımcı Yılmaz Zenger de, Bursa’nın bütün sokaklarının Uludağ’ın eteklerine uzandığını belirterek, “Sokak aralarında Uludağ’ı görüyorsunuz. Zirve bulutların arasında kalıyor. Arkada bir dekor var, adeta bir düzlem tepesi karlar içerisinde ve zemine kadar iniyor. Bu muhteşem bir şey. İşte Bursa’da korunması gereken bu. Bunlar öyle kesitler ki bu kadar özel bir perspektifi oluşturuyor. Bu kesitler dağdan başlayarak kente kadar ulaşan bir bütünlüğü oluşturuyor. Bunun asla kaybedilmemesi lazım. Bu sokaklar yıkılarak yerlerine büyük binalar yapılmaması gerekiyor,” dedi.

Tasarımcı gözüyle Bursa’nın hikayesinin anlatıldığı etkinliğe, tasarımcı Adnan Serbest, Oya Akman, Derin Sarıyer, Kerem Erginoğlu, Erdem Akın ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut katıldığı etkinliğe Bursalı tasarımcıların da ilgisinin yoğundu. Ünlü tasarımcılar katılımcılarla deneyimlerini de paylaştı.