haber

“Bizim Ev”de hayat var

Yaşamlarını çoğunlukla evden çıkmadan ve sosyal bir yaşam alanından mahrum geçiren engelliler için, yaşamla buluşmanın ve sosyalleşmenin yollarını açan Merkez, yaptığı atölye çalışmalarıyla engellilere yeni beceriler kazandırdığı gibi onları sportif ve kültürel etkinliklere de yöneltiyor.

Bu etkinliklerden biri eskrim çalışmaları. Evlerinden çıkıp sosyalleştikleri gibi bugüne kadar hayallerini bile zorlayan başarılara imza atmaya başlayan engelli çocuk ve gençler, Nilüfer Belediyespor Kulübü’nün desteğiyle eskrim çalışmaları yapıyorlar. Türkiye’de kulüp anlamında ilk kez Nilüfer Belediyespor bünyesinde kurulan, Engelliler Eskrim Takımı’na katılan 17 ortopedik engelli genç, Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu’na bağlı bir eskrim branşı olmamasından yakınıyor. Nilüfer’in başarılı eskrimcilerinin antrenörü Kader Yıldırım ise federasyonun bu konuda adım atması halinde oyuncularının ulusal ve uluslararası organizasyonlarda başarı sağlayacağını söylüyor. Yaşları 10 ile 45 arasında değişen engelli sporcularla eskrim çalışmalarını Beşevler Gençlik Merkezi’nde sürdüren Antrenör Kader Yıldırım, engelli gençlerin bu spor sayesinde yaşama daha sıkı bağlanarak sosyal yaşamın bir parçası olma yolunda ilerlediğini kaydediyor.

Kısa süre önce kurulmasına rağmen Nilüfer’de engellilere yönelik ücretsiz eğitim ve psikolojik danışma hizmeti alanındaki boşluğun doldurulması adına büyük aşama kaydeden Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde görme engelliler için de drama çalışmaları yapılıyor. 

Görme engellilere iç ve dış mekanlar için bağımsız hareket ve beyaz baston kullanımı eğitimi, bilgisayar eğitimi, İngilizce kursları ve kişisel idare eğitimi ile satranç derslerinin verildiği Merkeze, daha çok ilköğretim çağındaki görme engelli çocuklar başvuruyor. Bu eğitimler sayesinde daha kolay sosyalleşen çocukların kendilerini ifade edebildikleri en eğlenceli ders ise yaratıcı drama eğitimi. Gönüllü eğitmenlerle birlikte derslere giren Türkiye’nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, özellikle ilköğretim çağındaki görme engelli çocukların eğitimden, sosyal ve kültürel aktivitelerden yoksun büyümesinin onların sosyal ve psikolojik gelişimleri açısından büyük bir dezavantaj olduğunu vurguluyor. Turhan, onlarla aynı yeti noksanlığına sahip bir birey olarak; görme engelli çocuklar için Bursa’da ilk kez verilen yaratıcı drama derslerinin ” onların yaşamına dokunmak” anlamına geldiğini söylüyor. 

Her engelli gurubu için Ebru sanatından, takı tasarımına, ahşap boyamadan, eskrim ve resim çalışmalarına kadar çeşitli aktivitelerin düzenlendiği Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nin sorumlusu Nilgün Gülay ise, gönüllü eğitmenlerin ve sponsorların vereceği destek sayesinde bu merkezin işlevini daha da artıracağını söylüyor.