Gelişmiş ülkeler duşlarını Türkiye’de alıyor

Nilüfer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Çevre Bürosu’nun katkıları ile Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen panele Nilüfer Belediyesi Personeli, Nilüfer Kent Konseyi Mahalle Komiteleri temsilcileri, Uludağ Üniversitesi’nden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Aynı zamanda Avrupa Yenilebilir Enerji Birliği Türk Bölümü Başkanı olan Uyar,  “Günümüzün gelişmiş ülkeleri termik santrallerden, nükleer santrallerden hatta çimento fabrikalarından maliyet ve güvenlik tehditleri nedeni ile vazgeçiyor. Bu ülkeler güneş, rüzgar, dalga, jeotermal, biyokütle ve hidrojen gibi yenilebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Dünyada 1978 den beri nükleer tesis kurulmuyor. Ancak ne yazık ki hem çevreye zararlı olan hem de maliyet ve depolama sorunu yaratan tesisler bizim gibi ülkelerde kurulmak isteniyor. Bu ülkeler artık duşlarını Türkiye’de alıyor,” dedi.

Profesör Doktor Uyar; sanayi devrimi ve teknolojilerin, 1970’de petrol sorununu doğurduğunu, bu yıllarda dünyanın gelişmiş ülkelerinin  nükleer santralleri çözüm olarak gördüğünü ancak bu teknolojinin de artık çok pahalı olduğunu belirtti.

Uyar, yenilenebilir enerjinin 1980’lerden sonra geliştiğini, günümüzde oldukça ucuzladığını ve bilinç kazanan ülkelerin yenilenebilir enerjiye yöneldiğini ifade ederek, ”Türkiye’nin bu konuda gelişmiş ülkeleri örnek alması halinde 2023 yılında yenilenebilir enerjiye geçebilir” diyen uyar bu konuda Almanya örneğini vererek  “Almanya’da 3 ekim günü öğlen saatlerinde tüketilen enerjinin % altmışı yenilenebilir enerjiler ile karşılıyordu,” dedi.

Nükleer enerjinin bir çözümden çok yeni bir sorun olacağını vurgulayan Prof. Dr.Uyar, “Bağlılığı ortadan kaldırarak bizim çözüme ulaşmamız gerekli. Onlar termik santrallerini kapattı. Fransa çimento fabrikalarını artık kendi ülkelerinde yapmıyor. Firmaları gelip burada satın alıyor. Çünkü biz toplumsal maliyetleri hesaplamıyoruz. Nükleerde de toplumsal maliyetler, güvenlik ve depolama maliyetleri hesaba katılmadığı için enerji daha ucuza üretiliyormuş gibi geliyor,“ dedi.