Usta yönetmen Ümit Ünal sinemaseverlerle buluşacak

“Nar”, “Ara”, “9” ve “Ses” filmleriyle Türk Sineması’nda önemli bir yer edinen senarist, yazar ve aynı zamanda yönetmen  Ümit Ünal, Nilüfer Belediyesi sinema etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Ümit Ünal Filmleri Haftası”nda Bursalı sinema tutkunlarıyla bir araya gelecek. Ümit Ünal, 9 Kasım Cumartesi saat 15.00’da “Nar” filminin gösteriminin ardından yönetmenliği ve filmleri hakkında deneyimlerini Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi Serdar Şafak Sahnesi’nde Bursalılarla paylaşacak.

1986 Milliyet Gazetesi Senaryo Yarışması’nda Birincilik ödülü alarak Türk sinemasının unutulmaz yönetmeni Halit Refiğ tarafından filme çekilen “Teyzem” filmiyle kendini kanıtlayan usta yönetmen Ümit Ünal, önemli filmlerin altına da imza attı. 1985 yılında 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümünü bitirerek meslek hayatına ilk adımı atan Ümit Ünal’ın 1986-1993 yılları arasında sekiz senaryosu da filme çekildi. Ümit Ünal, 2001 yılında yazıp yönettiği ilk filmi “9” ile 2003 yılında Yabancı Film Oscarı için Türkiye’nin adayı seçildi. Türkiye’nin önemli film festivallerinden de çeşitli ödüller kazanan usta yönetmen, Hasan Ali Toptaş’ın “Gölgesizler” romanını da senaryolaştırarak yönetmenliğini üstlendi.

Senaristlik ve yönetmenliğin yanı sıra yazarlığıyla da dikkat çeken Ümit Ünal, “Işık Gölge Oyunları”, “Kuyruk”, “Aşkın Alfabesi” ve “Amerikan Güzeli” adını taşıyan dört kitabı da yayımlanarak okurlarıyla buluştu.

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Ümit Ünal Filmleri Haftası”, Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi Serdar Şafak Sahnesi’nde 8-14 Kasım tarihleri arasında 12.00 - 15.00 - 18.00 - 20.30 seanslarında gösterilecek. 8 Kasım saat 12.00’de “Ara” filmiyle başlayacak film haftası 14 Kasım 20.30’da “9” filmiyle son bulacak.

Ümit Ünal’ın Serdar Şafak Sahnesi’nde gösterime girecek filmleri ise şu şekilde;

“Nar”
Oyuncular: Serra Yılmaz, Erdem Akakçe, İdil Fırat
İnsanın hayatındaki diğer insanlara duyduğu güven, karşılıklı inanç ve adalet duygularının sorgulanmasından yola çıkan film, insanları bir arada tutan bağların kaybolması ile meyvenin kabuğu çatladıktan sonra nar tanelerinin etrafa saçılmasını özdeşleştiren bir anlatım sergiliyor.

“Ara”
Oyuncular: Erdem Akakçe, Serhat Tutumluer, Selen Uçer, Betül Çobanoğlu
Ender ile Veli on yıldır birbirlerinin hayatlarındadır ve birlikte çok hikaye biriktirmişlerdir. Ender’in sevgilisi Gül yarı Fransızdır. Gül, para kazanmak üzere, evini reklam şirketine kiralar ve mekanda çeşitli reklam filmleri çekilir. Bu arada Veli’nin evi sular altında kalır. Zorda kalan Veli, eşi Selda ile birlikte Gül’ün evine taşınırlar. O andan itibaren her türlü çetrefilli ilişki türü gözler önüne serilecektir. Türlü oyunlar, entrikalar, inişli çıkışlı duygularla geçen yıllar ve bu yıllardan perdeye yansıyanlar.

“9”
Oyuncular: Ali Poyrazoğlu, Fikret Kuşkan, Cezmi Baskın, Serra Yılmaz
İstanbul’un eski mahallelerinden birinde yabancı ve gizemli bir kız olan Kirpi vahşice öldürülür. Polis, mahalle sakinlerini olayla bağlantılı olarak sorgulamaya başladıkça ortaya enteresan veriler çıkar. Cinayetin sorgulanması için başlatılan bu soruşturma mahalle sakinlerinin kişiliklerinin derinlerine yapılan bir yolculuğa dönüşür. Son dönemin en ilginç yapımlarından biri olan “9”, dijital kamerayla çekildi ve 21. İstanbul Film Festivali’nde, En İyi Film ödülü alıp, Serra Yılmaz’a da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı.

“Ses”
Oyuncular: Mehmet Günsür, Selma Ergeç, Işık Yenersu
Derya, bir bankanın arama merkezinde çalışarak hayatını idame ettirmeye çabalayan bir kızdır. Sıradan hayatının kendine dahi itiraf edemediği şikayetleri vardır, ama bu temposuzluğa da fazlasıyla alışmıştır. Bir gün, çeşitli rutinler üzerinde akan hayatı başka bir yola sapacaktır. Çünkü Derya, nereden geldiği belli olmayan, tuhaf sesler duymaya başlayacaktır. Derya ilk anda bu sesin varlığını ve gerçekliğini inkar etmeye çabalar. Kendi bankasından tanıdığı bir adam olan Onur’un da öyküye dahil olmasıyla, korku dolu macera başlar.