Ücretsiz güneş enerjili şarj istasyonu Nilüfer'de hizmete girdi

Çevre duyarlılığı ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımının toplumun geneline yayılmasını hedefleyen Nilüfer Belediyesi, Filli Boya işbirliğinde güneş enerjisi ile çalışan telefon şarj istasyonunu,  İhsaniye Mahallesi Nilüfer Agora Çarşı’da hizmete açtı.

Dışarıdan hiç bir elektrik bağlantısı olmadan sadece güneş enerjisiyle çalışan şarj istasyonunun tanıtım toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak istediklerini vurguladı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesinin enerjide daralma olduğunu söyleyen Bozbey, “Son yıllarda tartışılan nükleer enerjinin yerine,  günümüzde yenilenebilir enerjilerin çok daha etkin olabileceği, hem sağlık açısından hem çevre etkileri açısından çok daha faydalı olabileceği herkes tarafından kabul edilmesine rağmen ileri bir adım atılmış değil. Elbette ki güneş enerjisinden, rüzgar enerjisinden faydalanma konusunda düzenlemeler var,  yasalar var ama hala halka yayılmış değil. Nilüfer Belediyesi de özellikle yenilenebilir enerji konusunda son derece duyarlı. Çevre sağlığını dikkate alan Nilüfer Belediyesi, bu tür güneş enerji sistemleriyle ya da rüzgar enerji sistemleriyle çeşitli enerjilerin faydalı bir hale gelmesini,  insanların ondan yararlanmasını hedefleyen ve bu konuda bilgi ve becerilerini paylaşmayı amaçlayan bir kurumdur,” şeklinde konuştu.

Günümüzde medya ağırlık telefonların şarjlarının kısa sürede bittiğini söyleyen Mustafa Bozbey, “ Vatandaşlar cep telefonları ya da USB ile çalışan aletlerini getirip,  buradan hiç bir ücret ödemeksizin,  tamamen güneşten yararlanan sistem ile enerjilerini alacaklar ve kullanmaya devam edecekler,” dedi.

Ücretsiz güneş enerjisi ile çalışan telefon şarj istasyonları hakkında bilgi veren Filli Boya Kamu İlişkileri ve Pazar Geliştirme Müdürü Seyhun Serdar Ayhan da, şarj istasyonunun Türkiye’deki kullanılan fosil yakıtların azaltılması yönünde vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanmış bir proje olduğunu vurguladı.  Serdar Ayhan, “Cihaz bir kaç gün güneşi görmese de içindeki batarya sistemi sayesinde telefonların şarj edilmesi ve USB ile şarj olan bütün elektronik cihazların kullanılmasını sağlıyor. Bu aynı zamanda doğal afet gibi durumlarda enerji nakil hatlarında oluşabilecek sorunlarda da burada hizmet ederek iletişimin kopmamasını sağlayacak bir sistem. Ayrıca engelliler de araçlarını USP aracılığıyla sisteme bağlayarak kolayca bu hizmetten faydalanabilecek,” diye konuştu.