haber

Nazım Hikmet’e doğum günü hediyesi

“Mavi gözlü dev” için Konak Kültür Evi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu ülkeye hasret, hatta vatandaşlığına bile ölümünden neredeyse yarım yüzyıl sonra kavuştuğu memleketine sevdalı, her şeye rağmen dik duran ve davasına inancını kaybetmeyen Nâzım’a çok şey borçluyuz,” dedi. Nâzım Hikmet’in yaşamının yaklaşık 10 yılını mahpus olarak geçirdiği Bursa’nın ona bir vefa borcu olduğunu söyleyen Bozbey, Yüzüncüyıl Mahallesi’nde Nazım Hikmet adına yapılan kültür evinin tamamlanmak üzere olduğunu, bu yapı içerisinde Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesinin kurulacağını söyledi. Bozbey ayrıca, yine usta şair adına Gümüştepe Mahallesi’nde bir müze niteliği taşıyacak olan Nazım Hikmet Evi’nin yapılmakta olduğunu hatırlattı.    

Nazım Hikmet isminin adeta her kesimin şairi kisvesine büründürülmek istendiğini savunan Bozbey, bu durumdan rahatsızlığını onun Vatan Haini şiirine de atıfta bulunarak, “Oysa Nâzım’ın dünya görüşü de, o görüşler uğruna çektiği sıkıntılar da ortada ve emperyalizme, sömürüye hizmet edenlere inat, Nâzım Hikmet ‘vatan hainliği’ne devam ediyor hâlâ,” sözleri ile ortaya koydu.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli’nin de katıldığı etkinlikte Bozbey’in ardından söz alan 68’liler Vakfı Bursa Temsilcisi Betül Kuyucu ise Nâzım Hikmet’i, “Sadece sevgiye verdiği değeri, aşkı, sevgiyi anlatan bir şair değildi İnsanların eşit, özgür, insanca yaşam sürmesini isteyen, bunun da ancak işçi ve emekçi ile mümkün olacağına inanan bir şairdi,” sözleri ile tanımladı.

Konuşmaların ardından, Nazım Hikmet’in 40 şiirini seslendirerek bu dizeleri Yaşamaya Dair isimli bir gösteriye dönüştüren tiyatro sanatçısı Erdoğan Egemenoğlu sahne aldı. Tamamen usta şairin dizelerine sadık kalınarak, Nâzım’ın aşklarını, maddi sıkıntılarını, mahpus ve sürgün hayatı ile memleket özlemini tiyatro seyircisine aktaran oyun, izleyenleri duygulandırırken, gösteri sonunda usta oyuncu ayakta alkışlandı.

Bu oyunun ardından, etkinlikler dizisi yine Nâzım’ın dizeleri ve görüşleri ile beslenen, emperyalizm ile açlık yoksulluk ve adaletsizlik üçgeni arasındaki bağı ortaya koyan Büyük İnsanlık isimli belgesel gösterimi ile devam etti.

Konak Kültür Evi Serdar Şafak Sahnesi’nde düzenlenen programın sonunda Nâzım Hikmet Doğumunun 100.Yıl Dönümü Etkinlikleri'ne eserleri, gösteri ve araştırmaları ile destek veren Araştırmacı Güney Özkılıç, tiyatro sanatçısı Erdoğan Egemenoğlu ve fotoğraf sanatçısı Yusuf Uygan’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi gerçekleştirildi. 

Nâzım’ın Bursa yıllarını kitaplaştıran Güney Özkılıç söyleşide usta şairin Bursa Cezaevi’nde geçirdiği yıllarda hiçbir zaman umudunu kaybetmediğine dikkat çekti. Özkılıç Nâzım’ın şiirden, senaryoya, resimden, tiyatro oyunlarına ve afiş tasarımlarına kadar pek çok türde çalışmalara imza attığını ve ilişkiye girdiği hemen herkes üzerinde olumlu etkiler bırakıp, çevresini de aydınlattığını söyledi.   

“Bursa’da nâzım’a yer açın” sloganı ile Bursa Yazın Sanat Derneği tarafından başlatılan farkındalık hareketinin de öncüsü olan Özkılıç, Bursa’da artık Büyükşehir Belediyesi de Nazım Hikmet için bir şeyler yapmalı. Bu kentte hâlâ Nâzım Hikmet adına ne bir okul ne bir müze ne de bir sokak adı var,” dedi.

Nâzım Hikmet’in yaşamından karelere deneysel fotoğrafçılık teknikleri ile renk katan sanatçı Yusuf Uygan ise bu etkinlikler Nilüfer ilçesi ile sınırlı kalmasın. Bursa’nın tümüne yayılsın. Bursa, Nâzım adına festivallerin düzenlendiği bir şehir olmalı. Nâzım Hikmet’i, işlerine geldiği zaman anan siyasilerin eline bırakmamalıyız,” diye konuştu.