haber

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az

Nilüfer Belediyesi bünyesinde hizmet veren Engelliler Hizmet Birimi ile Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi Bizim Ev; Engelsiz Erişim  Derneği, Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Müzisyenlerle Dayanışma Derneği, Uludağ Üniversitesi öğrencileri, Nilüfer Belediyesi personeli ritim gurubu, engelli ve ailelerinin desteği ile engelli hak ve ihlallerine müzik dili ile dikkat çekti. Bilinen şarkı ve türkü sözlerini, engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları özetleyen sözlerle değiştiren, üyelerinin çoğu engelli ve ailelerinden oluşan grup, idarecilerin ve toplumun duyarsızlığını hedef alan performansları ile büyük beğeni kazandı.

Nilüfer Belediyesi Nilpark Hizmet Binası’ndaki mini konserde, engellilere Başkan Mustafa Bozbey’de eşlik etti. Engelli haklarının uygulamaya da yansıması, hak ihlallerinin ortadan kalması ve engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için birçok proje ürettiklerini belirten Bozbey, engelliler adına farkındalığı ortaya koymak için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, bir iletişim aracı olarak müziği seçtiklerini söyledi.  Biz nilüferde engellilere öncelik veren düzenlemeleri uygulaya çalışıyoruz, Bursa’nın tamamında ve Türkiye’de de imar hareketleri ve her engellinin bir noktadan bir noktaya kolayca ulaşım sağlayabileceği şehir içi düzenlemeleri dikkate alınmalı,” dedi.

Nilüfer Belediyesi Engelliler Birimi Sorumlusu Nilgün Gülay da “Bu etkinlik ile engellilerin varlığını ve yaşadıkları sorunları duymayanlara ulaşmak için müziğin birleştirici etkisinden yararlanmak istedik.” diye konuştu. Eğlenceli olduğu kadar eleştirel göndermeleriyle dikkat çeken şarkı ve türkü sözlerinden bazıları şöyle:

“ Engelli Misin?  (Entarisi Ala Benziyor): Yollarımız neye benziyor? / Diken dolu güle benziyor / Yokuşları dağa benziyor /Gidemez isem yalınız mıyım?  / Göremez isem çaresiz miyim? / Engelli misin vay vay / Engelsiz misin vay vay / Yoksa sende onlar gibi / Engeller misin vay vay  
Park yerleri neye benziyor? / Araç dolu koya benziyor / Benim yerim neye benziyor? / Sandalyem ile ben engelliyim / Bastonum ile ben engelliyim    
İş yerleri biçim biçim  / Bir işe de bizi seçin  / Bu devirde kolay mı geçim? / Kolay ise hadi sen geçin /   Engelliyim değersiz miyim? 
Bahçelerde Börülce: Hişt mori yalelelli yar nina nininom / Beyinlerde kelepçe / Duymaz bizi hiç kimse / Görün bizi mümkünse / İmrensinler bakalım / Bizi böyle görünce / Sokaklarda özgürce”