Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu

Nilüfer Belediyesi, 2013 yılını Türk Edebiyatı’nın her geçen gün önemi artan yazarı Sabahattin Ali’ye armağan ederek yıl boyunca düzenlediği etkinlik ve atölyelerle, yazarın çok yönlü yaratıcılığının izlerini sürüyor.

Nilüfer Belediyesi tarafından yıl boyunca düzenlenen söyleşiler, kitap okumaları, film gösterimleri, tiyatro ve sergilerle Sabahattin Ali ve eserleri derinlemesine incelendi, yazarın her yaştan okur tarafından daha yaygın biçimde tanınması sağlandı. Kitap kapağı tasarım yarışması ile ortaokul- lise öğrencilerinin katıldığı yazı, resimleme, öykü okuma atölyelerinde yazarın çok yönlü yaratıcılığının izleri sürülerek yeni eserler üretildi.

Günümüz yazar ve akademisyenlerinin Sabahattin Ali’nin şiir, öykü ve romanları hakkında görüşlerini yansıtacağı, farklı alanlarda yaratıcılığını sergileyen sanatçıların Ölümsüz Yazarı anlatacağı, yıl boyunca süren etkinlik ve atölye birikimlerinin değerlendirileceği oturumlardan oluşan “ Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu” 6 Aralık Cuma günü başlayacak.  Sempozyumda yazarın daha yoğun tartışılması amaçlanıyor.

Sabahattin Ali’nin enerjisini aldığı “Özgürlük” kavramından yola çıkarak düzenlenen sempozyum oturumlarına, Sabahattin Ali’nin hayatını ve eserlerini çok iyi bilen isimler konuk oluyor. Sempozyum çalışmaları kızı Filiz Ali’nin desteği ve Sevengül Sönmez danışmanlığı ile yürütülüyor.

“Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu” 6 Aralık Cuma günü Oyuncu Mert Fırat, Yönetmen İlksen Başarır ve Besteci Murat Cem Orhan’ın katılacağı “Sabahattin Ali’den Bugüne Gelen “oturumu ile başlayacak.  07 Aralık Cumartesi günü Yazar Semih Gümüş, Necmiye Alpay, Zeliha Güneş, Deniz Aktan Küçük, Mesut Varlık, Sabri Gürses, Sevengül Sönmez, İrfan Karakoç, Derviş Aydın Akkoç’un katılımcısı olduğu oturumlarda Sabahattin Ali’nin roman ve öykücülüğü;  şiirleri, aydınlarının konu edildiği bildiri sunumları ile devam edecek.

Ayrıca öğrenciler için yapılan Sabahattin Ali Yazı Atölyesi eğitmeni yazar Hakan Akdoğan’ın,  atölye katılımcısı gençlerin, Kitap Kapağı Tasarım Yarışması seçici kurulundan Nejla Aslan Akgün ile yarışma katılımcısı öğretmen ve öğrencilerin izlenimlerini aktaracakları bir başka oturumda da Sabahattin Ali yaratıcılığının etkileri konuşulacak.

2013 yılın yazarı etkinlikleri sempozyum ile son bulurken, 2014 yılında yeni bir yazarla proje devam ettirilecek.

Sempozyum programı şöyle:
Cuma, 6 Aralık 2013
18: 30 - 19: 00  Açılış
Konser
Mustafa Bozbey (Konuşmacı)
Filiz Ali (Konuşmacı)
19:0 0 - 20: 30 Sabahattin Ali’den Bugüne Gelen
Oturum Başkanı: Sevengül Sönmez
İlksen Başarır, “Sabahattin Ali ve Sinema”
Mert Fırat, “Sabahattin Ali’nin Bir Karakterini Canlandırmak”
Murat Cem Orhan, “Sabahattin Ali’nin Bir Eserini Bestelemek”
 ----------------------------------------------
7 Aralık 2013 Cumartesi
13: 00 - 14: 15
Sabahattin Ali'nin Yaratıcılığının İzinde
Oturum Yönetimi: Nejla Aslan Akgün
Hakan Akdoğan: Sabahattin Ali'nin İzinde Yazma Tutkusu
Yusuf Perver: Sabahattin Ali Öykücülüğünün Genç Zihinlere Yansıması
Baturalp Kuyucuk - Ramazan Sağır: Bir yazar tanıdım
Nagihan Ergiyen-Şermin Kılıç: Öykü Resme Nasıl Konu Olabilir?
 14: 15 - 14: 30 Ara
14: 30 - 15: 30 Şiirleriyle Sabahattin Ali:
Oturum Başkanı: İrfan Karakoç
Necmiye Alpay, “Şair Sabahattin Ali”
Deniz Aktan Küçük, “Kalender, Mefkûreci ve Bedbin: Sabahattin Ali Şiirinde "Hayat"”
Mesut Varlık,  “Sabahattin Ali’nin Şiirlerinde Taşra”
 15: 30 - 15: 45 Ara
 15: 45 - 16: 45 Sabahattin Ali'nin Aydınları
Oturum Başkanı: Semih Gümüş
Zeliha Güneş, "Sabahattin Ali'nin Aydınları"
Sabri Gürses, “Sabahattin Ali ve Çeviri: Dostoyevski'den Puşkin'e”
Sevengül Sönmez, "Mizah ve eleştirinin kavşağında Marko Paşa"
 16: 45 - 17: 00 Ara
 17: 00 - 18: 00 Romanlarıyla ve Öyküleriyle Sabahattin Ali
Oturum Başkanı: Necmiye Alpay
Semih Gümüş, “Roman ve Öyküleriyle Sabahattin Ali”
İrfan Karakoç, “Kürk Mantolu Madonna Nasıl 'Uzunsatar' Oldu?”
Derviş Aydın Akkoç, "Ütopik Dürtü: Sabahhatin Ali Masallarında Devrim, Halk ve Özgürlük."
 18: 00 -18: 30 Kapanış