Sivil Toplumun kalbi birinci yaşını kutladı

Nilüfer Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk defa sosyal fayda amaçlı çalışan sivil toplum örgütlerinin bir çatı altında toplanmasını sağlayan Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi, birinci kuruluş yıl dönümünü verilen kokteylle kutladı. Kurulduğu günden itibaren 140’ı aşkın sivil toplum örgütünün çalışmalarına ev sahipliği yapan Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nin yıl dönümü gecesine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, sivil toplum dernekleri dernek başkan ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  yerleşkenin kuruluş aşamasını anlatarak dernek yöneticilerinin projeye ilk başta sıcak yaklaşmadığını ancak kurulduktan sonra yerleşkeden gururla söz ettiklerini söyledi. Başkan Bozbey, Dernekler Yerleşkesi hakkında “Dünyada örneği olmayan bir yapılanmanın da ürünüdür.  Ne mutlu bize ki, yerelden yeşereceğine inandığımız demokrasi kültürüne Nilüfer ölçeğinde bir katkıda bulunduk. Ne mutlu bize, bir yılı öylesine dolu geçirdik ki, kentimize “uzun yıllardır hizmet veriyormuş” duygusunu yaşattık. Ne mutlu bize ki, Yerleşkemizle örnek olduk,” şeklinde konuştu.

Dernekler Yerleşkesi’ne yeni dernek başvurularının da olduğunu kaydeden Mustafa Bozbey, yerleşkenin kapasitesinin arttırılarak 180 derneğe hizmet vereceklerini söyledi. Sivil toplum örgütleri için yeni bir projeyi daha hayata geçireceklerinin müjdesini veren Başkan Bozbey, “Dernekler Yerleşkesi’nin bir benzeri ama daha büyüğü ve 12 salonlu yeri de Karaman Mahallesi Karaman Pazar Yeri’nin altında yapmayı planlıyoruz. Bir sivil toplum gücünü de orada oluşturmuş olacağız. Talepler olursa kentimizin farklı bölgelerinde de demokrasi alanlarını hayata geçireceğiz,” dedi.

Nilüfer Belediyesi olarak her zaman sivil toplum örgütlerine destek verdiklerini belirten Başkan Bozbey, “Sivil toplumun gücünün siyasal güce de etkisinin olması gerektiğine inanıyorum. Onun için sivil toplumu gittikçe güçlendirmeye çalışıyoruz. Her yönüyle güçlü olursa bu ülkede yanlış birşeyler yapılmasının önüne daha rahat geçilir. Biz dahi, belediye dahi yanlış yapacak olursa sivil toplumun gücüyle geriye dönecektir, o yanlıştan vazgeçecektir,” diyerek sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çekti.

Mustafa Bozbey “Birlikten doğan kuvvetin, Nilüfer’i daha iyiye ve güzele taşıdığına bir kent yöneticisi olarak yıllardır tanığım” diyerek şunları söyledi:  “Odağında insan olan hizmet anlayışımızda, sivil toplumun vazgeçilmez bir değer olduğuna inancımla, Dünya Gönüllülük Günü’nü kutluyorum. Ayrıca, hayatı ve kenti eşitlemek hedefiyle, kadının yaşamını kolaylaştıran düzenlemeleriyle, “örnek bir kent” olan Nilüfer’in yöneticisi olarak, daha fazla kadının yalnızca seçme değil, seçilme hakkını da kullanabilmesi dileğiyle “Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum. Ve özellikle vurgulamak istiyorum ki, kadınlarımız, 5 Aralık 1934’te elde ettikleri seçilme hakkıyla ilgili, erkeklerin kendileri için bir şeyler yapmasını beklemesinler. Talep etsinler. Bugün pek çok partide kadınların siyaset arenasında söz sahibi olabilmesi için yeterli destek bulunuyor. Pozitif ayrımcılık bile yapılıyor. Karar mercileri erkek ağırlıklı da olsa, kadınlar bu konuda ısrarcı ve mücadeleci olmalı. Siyasetteki erkek egemen duruş ancak kadınların daha çok sesinin çıkmasıyla aşılabilir inancındayım.”

Dernekler Yerleşkesi’nin kokteyline katılan CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de demokratik kitle örgütlerinin önemini vurguladı. Kaleli, “Nilüfer Belediyesi’nin Avrupa Kalite ödülünü nasıl aldığını burada görüyoruz. Kadınlara verdiği önemiyle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’ni oluşturdu. Bütün Nilüfer’i dezavantajlılara uygun kadınlara uygun hale getirdi. Toplumsal cinsiyet eşitliği kadına karşı şiddet yasasında bile yerini bulamazken Nilüfer Belediyesi böyle bir birimi oluşturarak ön görüsüyle uz görüsüyle başarılar elde etti. Dernekler Yerleşkesi de sivil toplum örgütlerini bir çatı altında toplayarak Türkiye’ye örnek bir proje oldu. Burada gönüllü olarak faaliyetlerini sürdüren dernekleri gönülden kutluyorum,” şeklinde konuştu.

Dernekler Yerleşkesi Sorumlusu Orkun Yağcı da Dernekler Yerleşkesi’nde yapılan faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Yağcı bir yıl içerisinde 125 ayrı sivil toplum örgütünün toplamda 1400 etkinlik düzenlediğini ve yaklaşık 35 bin ziyaretçiyi Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde ağırladıklarını belirtti.