Nilüferli çocuklar çevre için yarışacak

Okullarda bilinçlendirme eğitimleri sayesinde çevre duyarlılığının kazandırılmasının amaçlandığı yarışmada dereceye girenler ödüllendirilecek. Çevreye duyarlı çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve KOLZA Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğiyle ‘Okullararası Bitkisel Atık Yağ Toplama’ yarışması düzenlenecek. İmzalanan protokol çerçevesinde başlayan projeyle Nilüfer’deki ortaokul ve liselerde bilinçlendirme eğitimleri sayesinde çevre duyarlılığının kazandırılması amaçlanıyor. Yaklaşık üç ay boyunca sürecek yarışma sonunda, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’de düzenlenecek ödül töreniyle  özel okullardan 3 ve devlet okullarından 3 okul ödüllendirilecek. Ayrıca yarışmaya katılan okul ve öğrencilerin isimleri ile topladıkları atık yağ miktarı Nilüfer Belediyesi’nin internet sitesinden açıklanacak.

Projenin protokolü Nilüfer Belediyesi’nde düzenlenen tören ile taraflarca imzalandı. Amaçlarının daha yaşanabilir bir dünya için ellerinden geleni yapmak olduğunu kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu kampanya ile çocuklarımızın bilinçlenmesini ve toplanan bu yağların ekonomiye kazandırılmasını sağlıyoruz. Atık yağların çevreye ve doğaya verdiği zararı yakından biliyoruz. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor. Denize, akarsuya ve göle dökülen ya da bir şekilde buraya ulaşan bitkisel atık yağlar, yaşayan canlı türlerine zarar verdiği gibi, kanalizasyon sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor. Bu nedenlerle bitkisel atık yağların toplanmasına yönelik çalışmalar önem kazanıyor.” dedi.

“Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca, 2008 Yılı Ocak Ayı’ndan itibaren Çevre Bürosu aracılığıyla bitkisel yağların hanelerden toplanmasının zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen bu işlemi 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiğini anlattı. Bozbey, “Nilüfer’de bugün toplamda yaklaşık 550 sitede bitkisel atık yağ toplama bidonu bulunuyor. Geçtiğimiz yıl da düzenlediğimiz yarışmaya 56 okuldan 9500 öğrenci katılmıştı. “dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kaya ve Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Marmara bölge sorumlusu Haydar Eroğlu da projeyi çok önemsediklerini belirttiler. Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, KOLZA Marmara Bölge Sorumlusu Haydar Eroğlu ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Kaya protokolü imzalayarak yarışmayı resmen başlattı.