haber

Dünya Çiftçi Mücadele Günü Nilüfer’de kutlandı

Dünya’nın bir çok ülkesinde 17 Nisan’da kutlanan Çiftçi Mücadele Günü dolayısıyla, köy statüsünden  mahalleye dönüşen Konaklı’da bir etkinlik düzenlendi. Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Gurubu’nun düzenlediği  etkinliğe  Nilüfer Kent Konseyi Başkanı  Atlıhan Öge, Kent Konseyi Genel Sekreteri Şazi Çavuşoğlu, Nilüfer Belediyesi  Çevre Danışmanı Arca Atay, Meclis Üyeleri Aysel Okumuş, Pelin Sevgi,  Üzüm-Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Etkinlik Kırsal Alan çalışma Gurubu Başkanı Celalettin Çakır’ın açış konuşmasıyla başladı. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge de yaptığı konuşmada, sadece insanın için tüm canlılar için yerküreye sahip çıktıklarını söyledi. 17 Nisan ile birlikte 22 Nisan Tabiat Ana Günü’ne de kutladıklarını kaydeden Öge “Çiftçinin de tabiat ananın da hakkını koruyacağız.” diye konuştu.

Gün dolayısıyla Nilüfer Belediyesi Çevre Danışmanı Arca Atay’ın modülatörlüğünde bir panel düzenlendi. Arca yaptığı konuşmada Kırsal Alan Gurubu olarak çiftçiye sahip çıkmaya çalıştıklarını kaydetti. Arca sağlıklı üretim için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ancak tarım politikalarının bunun aksini gösterdiğini belirterek “Dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisi kullanmaktadır.” diye konuştu. Bölgede yetiştirilen kaliteli zeytinciliğin önemine dikkat çeken Arca ancak bunun iyi değerlendirilemediğini kaydetti. Arca Türkiye’de kişi başına tüketilen zeytinyağının bir litre olduğunu;  buna karşın margarin tüketiminin 7.4 kilo olduğunu söyleyerek sağlıksız beslenmeye dikkat çekti.

Panelde konuşan üreticiler de girdi fiyatlarının yüksekliğine işaret ederek,  tarım politikalarının çiftçiyi yok etme noktasına getirdiğini kaydettiler. Üreticiler, kendilerine verilen teşviklerin “Devede kulak “ kaldığını kaydederek, çözüm yollarının en başında örgütlenmenin geldiğini vurguladılar.

Üzüm-Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu da yaptığı konuşmada Çiftçi Mücadele Günü’nün tarihçesini anlattı. Bu yılki temanın “Tohumuma Sahip Çık” olduğunu açıklayan Çobanoğlu, “Şartlar kötü de olsa üretim yapılabiliyor. Ancak tohum olmazsa üretimim de olmaz” dedi. Egemen güçlerin tohumu ele geçirmek için her yolu denediğini söyleyen Adnan Çobanoğlu, ABD’nin Irak’ı işgal nedenlerinden örnekler verdi. Türkiye’de 2008 yılında yürürlüğe giren  Tohum Yasası’nı da eleştiren Çobanoğlu “Gıda egemenliğimize korumak için tohumumuza sahip çıkalım” dedi.

Konuşmaların ardından  dünyadaki çiftçi mücadelesini anlatan belgesel film izletildi.

Etkinliğin sonunda Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge, Üzüm-Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu’na plaket takdim etti. Ayrıca panele katılan konuşmacılara da teşekkür belgesi sunuldu.

Etkinliğin ardından Konaklı kadınlarının yaptığı yerel yemekler, konuklara ikram edildi.