“Maliyeti düşürme kaygısı riski arttırıyor”

Düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda personel eğitimlerini sürdüren Nilüfer Belediyesi, bu yöndeki çalışmalarına  Başkan Yardımcıları Ahmet Çakıcı, Adil Kaya ve daire müdürlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı ile devam etti. Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sevimli “Sözleşmeler hukuku açısından iş sağlığı ve güvenliği” konusunda daire müdürlerini bilgilendirdi. İşçilerin sağlıklı ortamlarda çalışması için gerekli şartların sağlanması ve iş kazalarının meydana geldiği durumlarda işverenlerin hukuki, idari ve cezai sorumlukları hakkında daire müdürlerini aydınlatan Sevimli, toplantı katılımcılarının sorularını da yanıtladı.

Soma’da meydana gelen maden faciasını iş sağlığı ve güvenliği açısından da yorumlayan Sevimli “Türkiye ne yazık ki maliyeti düşürme kaygısının iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaratabileceği en büyük felaketlerden birisi ile karşı karşıya kaldı. İşveren, çalışanlarının yaşam ve sağlıkları açısından öngörülen ve görülmeyen tüm teknolojik ve bilimsel gelişmelerin gerekli kıldığı tedbirleri almakla yükümlüdür. Yapılacak soruşturmaların sonunda hem cezai yaptırımlar konusunda hem de alınması gerekli önlemler konusunda Türkiye’de köklü değişikliklerin olmasını bekliyoruz,” dedi.

Ayrıca kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konularında olduğu kadar, kıdem tazminatı, fazla mesai ve yıllık izin hakları gibi sıkıntı yaşadıkları konularda Yargıtay kararlarını emsal göstererek hukuki mücadeleye girişebileceklerinin altını çizen Sevimli “Bu gibi konularda alt işveren kadar, o işçiye asıl işi yaptıran kurumlar da sorumludur,” dedi.

Sevimli, kamu kurumlarının anahtar teslim işleri için çıktığı ihalelerde, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için tedbir almayan taşeron firmalarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Mevzuatlarda, ilgili firmalara yaptırımı engelleyen bir takım eksikliklerin olduğunu ifade eden Sevimli; “İhaleyi alacak firmanın gerekli tedbirleri alması, ihale şartnamelerine eklenecek maddelerle mümkün olabilir, böylece bu alanlarda yaşanan iş kazaları da en düşük seviyeye çekilebilir.  Birçok hizmeti ve uygulaması ile Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi kamu ihale mevzuatlarının değişmesi yönünde örnek olabilecek bu uygulaması ile de eminim olumlu bir örnek daha sunmuş olur,” diye konuştu.