Nâzım Hikmet ölüm yıldönümünde Nilüfer’de anıldı

Gezi olaylarının birinci yılında çeşitli etkinliklerle gezi ruhunu Nilüfer’de yaşatmayı hedefleyen Nilüfer Kent Konseyi, düzenlendiği forumların üçüncüsünü dünyanın en önemli şairleri arasında yer alan Nâzım Hikmet Ran’a ayırdı. Konsey Usta Şair’in ölümünün 51. yılında “Direniş Şiir midir?” konulu etkinlik düzenledi. Edebiyat Araştırmacısı Güney Özkılınç’ın rehberliğinde Nâzım Hikmet’in Bursa’da anılarının geçtiği, şiir ve mektuplarına konu olan Bursa Eski Adliyesi, Kozahan, Tayyare Kültür Merkezi, Kent Müzesi ve konakladığı otellerin ziyaretiyle başlayan etkinlik, Nilüfer’de bulunan Nâzım Hikmet Çınarlığı’nda devam etti.

Nâzım Hikmet’in ölüm yıl dönümünde gerçekleştirilen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. “Direniş Şiir midir?” forumunun moderatörlüğünü Şair Sezai Sarıoğlu üstlenirken, Bursa’da yaşayan şair ve yazarların direniş şiirleri katılımcıların beğenisini topladı.

Bestelenmiş Nâzım şiirlerini büyük bir ustalıkla seslendiren sanatçı Nida Ateş şarkılarıyla geceye anlam kattı. Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Gösteri Kumpanyası da Nâzım Hikmet’in 1961 yılında Doğu Berlin’de kaleme aldığı otobiyografisini canlandırarak izleyicileri duygulandırdı. Gençlik Meclisi Gösteri Kumpanyası’nın gerçekleştirdiği gösteride “Nâzım Hikmet Vatan Hainliğine Devam Ediyor Hâlâ” şiiri ise büyük alkış topladı.

Nazım’ın “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeşçesine” dizeleriyle sözlerine başlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Nâzım’ı anmak, onun o şiirlerdeki verdiği mesajları içselleştirmek hepimiz için çok önemli,” dedi. “Özellikle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan, birlikte yaşama sevdasında olan, barış içinde, huzur içinde yaşamak için yapacağımız çok şeyler var,” diyerek sözlerine devam eden Bozbey, “Bu ülkeyi seven, insanını seven, insana değer veren, hakikatten dünyanın en önde olan şairlerinden bir tanesine bugün burada anma yapmak son derece önemli,” şeklinde konuştu.

“Direniş Şiir midir?” panelinin moderatörlüğünü yapan Şair Sezai Sarıoğlu ise “Nâzım Hikmet ile yeniden tanışılması gerektiğini” söyledi. Sezai Sarıoğlu, Cemal Süreyya’nın “Biz yeni bir hayatın acemileriyiz / Bütün bildiklerimiz yeniden biçimleniyor / Şiirimiz, aşkımız, yeniden” dizelerini okuyarak hayatla yeniden tanışmanın önemine vurgu yaptı.

Nâzım Hikmet’i ölümünün 51. yıl dönümünde anma etkinliğinin sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman sanatçılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek plaket verdi.