haber

AB’ye entegrasyonda Nilüfer katkısı

28 Şubat’a kadar sürecek AB-Türkiye Entegrasyonu ziyaret programı kapsamında düzenlenen açılış toplantısı Hotel Çelik Palas’ta yapıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey açılış konuşmasına, “Yıllardır Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yaşayan, orada sorumluluk alan ve bu sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirerek bizleri gururlandıran konuklarımızı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz,” sözleriyle başladı. 

Özellikle sosyal belediyecilik anlamında Türkiye’ye hatta dünyaya örnek uygulamalara imza atıldığının altını çizen Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, “Çalışmalarımızı yürütürken uluslararası ilişkilere, kardeş şehir bağlantılarına ve uluslararası düzeyde yerel yönetimler arasında deneyimlerin paylaşılmasına özel bir önem veriyoruz. Bugün Nilüfer Belediyesi’nin yurt içi ve yurt dışından toplam 16 adet kardeş belediyesi var. Bunların bir kısmı Avrupa ülkelerindeki yerel yönetimler,” bilgisini verdi. Başkan Bozbey yerel yönetimlerin uluslararası düzeyde geliştirdiği ilişkilerin Türkiye’nin AB’ye entegrasyon sürecine katkısının olacağının da altını çizdi. 

Ardından söz alan Danimarka Milletvekili Hüseyin Araç, bu ülkede yerel yönetimlerin çok fazla yetkilerle donatıldığını anlatırken, daha önce bir kez Nilüfer’de bulunduğunu aktardı ve “Nilüfer Belediyesi’ni halkıyla iç içe çalıştığından dolayı çok takdir ediyorum. Buraya beraber çalışıp projeler üretmek amacıyla geldik. Türkiye’nin daha güçlü olmasını da canı gönülden isteriz,” dedi. Dış politikayla ilgili gündeme gelen sorunlarda muhatap ülkelerdeki lobilerin sıklıkla dile getirildiğini anımsatan Araç, “Lobi hazır, biz hazırız. Bu memleket bizim, bu insanlar bizim,” sözleriyle dikkati çekti. 

Avusturya Milletvekili Şirvan Ekici de kendisinin sağcı bir partide yer aldığını anımsatırken, “Farklı görüşlerimiz olabilir ama ortak noktamız doğduğumuz yere, geldiğimiz ülkeye nasıl bir faydamız olabilir? sorusudur. Yerel politika siyasetin mutfağıdır. Gelişim ve değişimin orada başladığına inanıyorum. Bazı şeyler paylaştıkça büyür, biz bunun için hazırız. Güzel şeylere imza atacağımıza inanıyorum,” dedi. 

Aşağı Saksonya Eyaleti Delmenhorst Meclis Üyesi Murat Kalamış, kendisinin sosyal projelerle yakından ilgilendiğini belirtirken, Başkan Bozbey’e uygulanması dileğiyle engellilere yönelik bir şehir merkez planı sundu. 

Berlin Eyalet Parlamentosu Başkan Vekili Nebahat Güçlü, Almanya Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Aslan, özellikle belgeselleriyle tanınan yönetmen Handan Öztürk ile Almanya’da kurulan ilk Galatasaraylılar Derneği Başkanı ve Sosyal Yardım Görevlisi Hasan Küsneci’nin açıklamalarının ardından Başkan Bozbey Nilüfer’de gerçekleştirilen hizmetlerle ilgili bir sunum yaptı. 

Toplantıda basın mensuplarının Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine yönelik sorularına yanıt veren Milletvekili Araç, “Türkiye’nin tamamlanması gereken 80 bin uyum yasası olduğu bilgisine sahibim. Ancak unutulmasın ki Türkiye’nin olduğu gibi Avrupa’nın da Türkiye’ye ihtiyacı var. Pasta küçüldü, artık Avrupa üretiyor ama satamıyor,” dedi. Milletvekili Güçlü ise yaşadıkları ülkelerde hala azınlık durumunda olduklarına dikkat çekerken, “Uzun süre AB sürecinde Türkiye’nin ekonomik durumu bahane edildi ancak durum düzelmeye başlayınca başka sebepler öne sürülmeye başlandı,” görüşünü dile getirdi. 

Türkiye’den Avrupa’ya göçün 50. yılında Nilüfer Belediyesi’nin ön ayak olduğu bu anlamlı buluşmaya Almanya Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Aslan, Aşağı Saksonya Eyaleti Delmenhorst Meclis Üyesi ve Fraksiyon Grup Başkanı Murat Kalamış, Avusturya Milletvekili Şirvan Ekici, Danimarka Milletvekili Hüseyin Araç, Belediye Başkan Yardımcısı Adil Oyan, Offenbach Belediye Meclis Üyeleri Hülya Selçuk ve Başak Taylan, Berlin Eyalet Parlamentosu Başkan Vekili Nebahat Güçlü, Münih Belediye Meclis Üyesi Yaşar Fincan, gazeteci Nebahat Uzun, Sosyal Yardım Görevlisi Hasan Küsneci ile Sinema Yönetmeni Handan Öztürk katılıyor. 

Konuklar Bursa’yı ve Nilüfer Belediyesi’ni yakından tanımayı, sivil toplum örgütleri, sendikalar, akademik odalar ve derneklerin toplumsal yaşamdaki rolünü yerinde incelemeyi amaçlıyor. Ziyaretin bir amacı da Avrupa ülkeleriyle bu kurumlar arasında köprü görevini yerine getirmek şeklinde belirtiliyor. 

AB-Türkiye Entegrasyonu ziyaret programı, 25 Şubat Cumartesi günü Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde saat 10.00-13.00 arasında yapılacak bilgilendirme toplantıları ile devam edecek. Nilüfer Belediyesi’nin Kent Konseyi, Bizim Ev, Giymiyorsanız Giydirin Atölyesi, Hayvan Hastanesi, Köpek Parkı ve Demirci’deki Çocuk Kütüphanesi gibi örnek uygulamalarının inceleneceği program ise 26 Şubat Pazar günü saat 11.00’de başlayacak. Aynı gün Avrupa’dan gelen konuklar saat 18.00’de Saniye Rıza Kız Yurdu’nu da ziyaret edecekler. Bursa’yı yakından tanımak isteyen konuklar, 27 Şubat Pazartesi günü kent merkezinde bir gezinti yaptıktan sonra 28 Şubat’ta Bursa’dan ayrılacaklar.