haber

Köpek ırkları Nilüfer’de tescillenecek

Köpek ırklarının kayıt altına alınması ve kayıtlı ırkların soy kütük belgelerinin uluslararası geçerliliğinin sağlanması için merkezi Belçika’da bulunan ve 2006 yılında da Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu, Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle “3. Ulusal Köpek Irk Standartları Yarışması”nı Nilüfer Belediyesi Üçevler Spor Tesisleri’nde gerçekleştirecek. Türkiye’de bulunan köpek ırklarının kıyasıya mücadele edeceği yarışma 2 Ağustos Cumartesi günü saat 18:00’da başlayacak.

Nilüfer Belediyesi ve Köpek Irkları Federasyonu işbirliği ile düzenlenecek “3. Köpek Irk Standartları Yarışması”nda, Türkiye’ye ait köpek ırkları olan Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği, Türk Kopoyları, Sultan Tazısı ve diğer köpek ırklarının uluslararası platformda Türkiye adına tescil edilmesini sağlamak amacıyla yarışacaklar.

Dünya Köpek Irkları Federasyonu tarafından kayıt altına alınan köpekler, federasyon üyesi 86 ülke ve anlaşmalı 3 ülkede doğruluğu kabul görmekte.
Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu, Türkiye genelinde her şehirde belirli tarihlerde düzenlenen ırk standartları yarışmaları ile yeni köpekleri kayıt altına almayı hedefliyor.

Bursa’da bu sene üçüncüsü düzenlenecek yarışma Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşecek.

 

Köpek Irkları Federasyonu nasıl çalışır?

KİF( Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu): Türkiye’de 2006 yılında kuruldu. Merkezi Belçika da olan ve tüm dünyadaki köpek ırklarını ülkeler adına kayıt altına alınması ve kayıtlı ırkların soy kütük belgelerinin uluslararası geçerliliğini, köpek ırklarının gelişimi için bilimsel ve yönetsel organizasyonların düzenleyicisi olan FCI’ a (Fédération Cynologique Internationale) 14.10.2010 tarihinden itibaren kontratlı üyesi olarak kabul edildi.

KIF, Türkiye’yi uluslararası boyutta kinoloji ve köpek ırkları ile ilgili temsil etme yetkisine sahip tek organizasyon. FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konuların Organizasyonudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 86 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soy kütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetiştirir. FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları / kabul görmelerini sağlar / garanti altına alır.