Nilüfer Belediyesi ‘‘Tiyatro’’ perde açıyor

Kültür ve sanat etkinlikleriyle tüm dikkatleri üzerine toplayan Nilüfer Belediyesi, kurduğu tiyatroyla sanat dünyasına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Nilüfer Belediyesi “Tiyatro”, 20 Ekim’de “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz” oyunuyla perde açacak.

Bursalı sanatseverleri birbirinden özel etkinliklerle buluşturan Nilüfer Belediyesi, kendi kurumsal tiyatro modelini oluşturarak yereli evrensele taşıyacak. Yeni oyuncular, yeni yazarlar, yeni rejisörler yetiştirilmesine olanak sağlamayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi  “Tiyatro”, yeni sezonda birbirinden değerleri eserleri tiyatro tutkunlarıyla buluşturacak. Nilüfer Belediyesi “Tiyatro” kendi prodüksiyonlarının yanı sıra destek olduğu projeleri de Bursa izleyicisinin beğenisine sunacak. Bursa prömiyeri 20 Ekim saat 20.00’de Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirecek olan “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz” oyunu Nilüfer Belediyesi  & Hayal Perdesi ortak yapımı ile sahnelenecek. Boris Vian tarafından yazılan metni, Aleksandar Popovski etkileyici bir rejiyle sahneye koyuyor ve seyirciye “Bizi rahatsız eden nedir? Hayatımızda neyi kabul ya da inkâr ederiz; ihtiraslarımız bizi nereye götürür, ne ararız?” sorularını yöneltiyor.

Nilüfer Belediyesi “Tiyatro”nun İlk sezon repertuvarında Murat Karasu tarafından yönetilecek olan Dario Fo oyunu "Ödenmeyecek Ödemiyoruz", Ebru Kara tarafından yönetilecek olan Eric Chappell oyunu "Herkes (mi) Hırsız" yer alıyor. Haldun Taner’in 100. doğum yılına ithafen Ali Düşenkalkar tarafından yönetilecek olan  “Eşeğin Gölgesi” ise tiyatronun sahneye koyacağı üçüncü oyun olarak repertuvara alınıyor. Tüm bu oyunların yanı sıra "Simurg" efsanesi, “Çoğaldıkça” ismiyle Altuğ Görgü tarafından çocuk oyunu olarak uyarlanıyor. 25 Ekim’den itibaren Konak Kültürevi Serdar Şafak Sahnesi’nde küçük tiyatro severlerle buluşacak olan “Çoğaldıkça” çocuk oyunu ile ilgili yönetmen Altuğ Görgü “ İnsan hayatı karanlıkta başlayıp karanlıkta sonlanan mucizevi bir serüven. Bavullarımız elimizde, çocuklar gibi hayal ederek gerçekte ne olduğumuzu bulacağız. Tüm renklere saygılarımızı sunarak açıyoruz perdemizi,” diyor.

Kasım ayında Nâzım Hikmet Kültürevi’nde prömiyer yapacak olan “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” ise yazıldığından bu yana yaşlanmayan ve güncelliğini kaybetmeyen bir hak arama mücadelesini sahneye taşıyacak. Birey-devlet-kolluk güçleri arasındaki çok ciddi sandığımız aslında “absürd” ilişkiyi, Commedia Dell’Arte’nin tüm güzelliğiyle sahneye yansıtan yapım, Fo’nun en önemli oyunlarından biri.

Nilüfer Belediyesi “Tiyatro” tarafından, oyunların sezon boyunca Bursa ve İstanbul’da sahnelenmesi, yurtiçi ve yurtdışı turneler, yıl içinde ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenecek atölyeler ve her yıl çıkarılacak yeni çağrılar neticesinde yeni projeler - yeni kadrolarla oluşturulan yapı sayesinde devamlılığın ve sanatsal üretkenliğin desteklenmesi planlanıyor.

Oyunların biletleri Nâzım Hikmet Kültürevi, Konak Kültürevi ve Uğur Mumcu Sahnesi gişelerinden temin edilebilecek.