Aydın Çubukçu’ya Nilüfer’de yoğun ilgi

Nilüfer Belediyesi kültür-sanat etkinlikleri kapsamında edebiyat dünyasında da birçok usta yazarı Bursalılar ile buluşturmaya devam ediyor. Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenen Edebî Kazılar’ın Kasım ayı konuğu usta yazar Aydın Çubukçu oldu. Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Aysel Okumuş’un da katıldığı Düşünceye Biçim Vermek isimli söyleşi yoğun ilgi gördü. Dünyaca ünlü ressamlara ait tabloları felsefi bakış açısıyla yorumlayan Aydın Çubukçu, katılımcıları düşünsel bir yolculuğa çıkardı.

Bir şeyi düşünmenin yetmediğini, onu sözle, el hareketleriyle, yazıyla, resimle ya da farklı bir biçimde diğer insanlara aktarılması gerektiğini belirten Çubukçu, “Düşünce tarihine baktığımızda bunu aktarmanın çeşitli biçimleri ve bu biçimler içinde çeşitlenen, gelişen ve zenginleşen bir biçimler ormanıyla karşılaşabiliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Çubukçu, “Farklı düşünce biçimleri ve farklı aktarma biçimleri arasındaki ilişkiler son derece ilginçtir. Felsefeyle edebiyat, felsefeyle resim, resimle edebiyat, sinemayla müzik arasında birbirini zenginleştiren, birbirinden öğrenen ve birbirinin aktarma şekillerini kendi diline çevirerek kullanan bir ilişkiler ağı görüyoruz. Bence çoğu zaman sanatın kendisinden daha önemli olan, diğer sanatlarla kurduğu ilişki biçimidir. Bir sinema yönetmeninin resimle veya edebiyatla ilişkisi, bir roman yazarının resimle ya da müzikle ilişkisi ortaya kendi başına yapabileceğinden çok daha fazla zenginlikte bir eser çıkmasını sağlayabiliyor. Bunu dünya edebiyatında, dünya müzik ve resim tarihinde çok sık görüyoruz. Üzülerek söylemem gerekiyor ki bizim kültürümüzde bu çok zayıf,” şeklinde konuştu.

Söyleşi sonrası Aydın Çubukçu, katılımcıların sorularını yanıtladı. Meclis Üyesi Aysel Okumuş da günün anısı na Çubukçu’ya çeşitli hediyeler verdi. Çubukçu daha sonra katılımcılara hediye edilen Evrensel ve Güncel adlı kitabını imzaladı.