ÇGD’den Başkan Bozbey’e Demokratik Katılım ödülü

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, kuruluşunun 25. yılını Bursa Akademik Odalar Birliği Salonu’nda düzenlediği ödül gecesiyle kutladı. Geceye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli ve İlhan Demiröz ile CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Turgay Erdem ve Adil Kayaoğlu, Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri, Nilüfer Kent Konseyi Genel Başkanı Şazi Çavuşoğlu, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay, Nilüfer Kent Konseyi temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye’de örnek çalışmalara imza atan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ÇGD Bursa Şubesi tarafından Demokratik Katılım Özel Ödülü’ne değer görüldü. Katılımcı demokrasinin en güzel örneklerinden biri olan Nilüfer Kent Konseyi bünyesindeki Mahalle Komiteleri ile demokrasi kültürüne sağladığı katkılardan dolayı ödüllendirilen Mustafa Bozbey, ödülü çalışma arkadaşları ile birlikte Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel’in elinden aldı.

Daha özgür basın

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin 25. yılını daha özgür, daha güçlü bir basın ortamı dilekleriyle kutlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Basın özgürlüğünün Türkiye'de tam olarak gerçekleşmesi, haber alma hakkının hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesi, gazetecilerin mesleki hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi ve bu yönde sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi en büyük dileğimiz,” dedi.

Türkiye’nin en büyük sorununun demokrasi olduğunu vurgulayan Bozbey, “Eğer demokrasiyi, Türkiye’de yerleşik hale getirebilirsek, basını bugün adeta mengene gibi saran baskılar ortadan kalkar. Eğer demokrasi, Türkiye’de gerçek anlamıyla var olursa, hukukun üstünlüğünü iliklerimize kadar hissederiz. Hiçbir karar, içimizde burukluk, gönlümüzde şüphe yaratmaz. Ve eğer, demokrasi ‘az ya da çok’ değil, ‘ileri ya da geri’ değil, gerçek anlamda demokrasi ülkemizde var olabilirse, Gezi Parkı’ndaki gibi çocuklarımızı, gencecik fidanlarımızı ölüme kurban verdiğimiz olaylar yaşanmaz,” ifadelerini kullandı.

Nilüfer Belediyesi olarak demokrasinin kalesi olmaya, her türlü zorluğa rağmen Nilüfer Modeli ile Türkiye’ye örnek olmaya aday olduklarını söyleyen Bozbey, “Bu zorlu bir süreç, farkındayız. Aslına bakarsanız, bir kenti yönetirken, vatandaşı da işin içine katmak, ‘Gelin kenti birlikte yönetelim’ demek, bir kent yöneticisi olarak yetkilerinizi paylaşmak belki kimilerine göre çok akıl kârı değil. Ama demokrasi yolunda bize ‘deli’ de dense kabulümüzdür. 2009’da Nilüfer’de Mahalle Komiteleri’ni Nilüfer Kent Konseyi çatısı altında oluşturmaya başladık. Demokratik Katılım Ödülü’nün, bu zorlu süreçte bize önemli bir motivasyon sağlayacağını vurgulamak istiyorum. Bu ödülü, demokrasi adına, katılımcılık adına, özgürlük, sosyal belediyecilik ve eşitlik adına başta Nilüferliler olmak üzere, tüm demokrasi sevdalılarıyla paylaşıyorum. Muhtarlarımız, Mahalle Komitelerimiz, Nilüfer Kent Konseyi ve tüm çalışma arkadaşlarım adına, bu ödülü kucaklıyorum,” şeklinde konuştu.

Sertel’den övgü

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i uzun yıllardır takip ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Onun birçok ödülü kazandığını ve Bursa’ya kazandırdıklarıyla bu ödülleri sonuna kadar hak ettiğini biliyorum. Türkiye’de simge belediye başkanları vardır. Bozbey de Bursa’daki diğer belediye başkanlarına örnek olarak öne çıkmaktadır. Demokratik her kuruluşun yanında olan Bozbey’in, demokrasinin her önemli gününde selamını alıyoruz. Bozbey’e bu ödülü demokrasi, insan hak ve özgürlükleri adına ve Bursa’nın gelişmesi adına yaptıkları hizmetleri için teşekkür ederek bu ödülü arkadaşları ve kendi adına takdim etmekten gurur duyuyorum,” şeklinde konuştu.

Gecede ayrıca, Gazeteci yazar Soner Yalçın’a 25. Yıl Basın Özgürlüğü Özel Ödülü, Mümin Ceyhan Kütüphanesi’ne Kent Kültürüne Hizmet Ödülü, Lodoshaber editörü Hakan Göçmez’e Genç Kalemler Ödülü, Sarphan Uzunoğlu’na Özel Akademik Ödülü, Sanatçı Eser Yenenler’e Bursa’nın Tanıtımına Katkı Ödülü verildi.  Bursagücü Ampute Spor Kulübü de ödüle değer görülürken, hayırsever işadamı merhum Osman Köseoğlu adına da kızı Dilek Kösoğlu Eğitime Katkı Ödülü’nü aldı. ÇGD Bursa Şubesi bu yıl ayrıca 25. Yıl Çevre Özel Ödülü başlığı altında DOSAB Yönetimi ve İnegazi Çimento Fabrikası’na “Kara Ödül” verdi.