Bozbey: Demokrasi varsa STK’lar güçlüdür

Türkiye’de bir ilk olan Nilüfer Dernekler Yerleşkesi, aynı zamanda 2. kuruluş yıl dönümü olan 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. 4-5 Aralık tarihlerinde organize edilen Sivil Toplum Kamu İşbirliği ve Gönüllülük Uluslararası Konferansı, Türkiye’nin yanı sıra İsveç ve Bulgaristan’dan da katılımla Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

Büyük ilgi gören konferansa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. A. Vahap Katkat’ın moderatörülüğünü yaptığı konferansın ilk gününde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TÜSEV Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Uzmanı Ayşegül Ekmekçi, BCNL Bulgaristan Kâr Amacı Gütmeyen Hukuk Merkezi Direktörü İvan Georgiev, Doç. Dr. Rüyam Küçüksüleymanoğlu, AIESEC Temsilcisi Arda Yüzbaşıoğlu, TEMA Ulusal Gönüllülük Komitesi Üyesi Ayşe Yapıcı,  TOG Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcileri Cem Karageçen ve Aslıhan Kuş,  sivil toplum ve kamu sektörleri arasındaki işbirliğine dair gönüllülük üzerine davranış ilkeleri oluşturulması, gönüllüğe katılımın artması, gönüllülüğün yaygınlaştırılması konusunda sunumlar yaptı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Bozbey, “Demokrasinin olduğu ülkelerde sivil toplum örgütlerinin güçlü olduğunu hepimiz biliyoruz. Sivil toplumun gücü demek, yaşam standartlarının yükselmesi ve hayatın kolaylaşması demektir. Nilüfer Belediyesi olarak demokrasi, özgürlük ve barış konusunda net bir tavır sergiliyoruz. Farklı bir projenin hayata geçirilmesi ve demokrasi alanını oluşturma konusundaki hassasiyetimizi, hayata geçirdiğimiz projelerle ortaya koyduk. Sivil toplum örgütlerinin demokrasi adına önemsenmesinin altını çizdik” diye konuştu.

Nilüfer’de 2009 yılında oluşturulan mahalle komitelerinin de birer sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Bozbey, “Ancak şuan yönetim sisteminin parçası haline getirilmiştir. Sivil toplumun gücü mahallelerimize de yansıyacak. Bu sayede demokrasi kültürü bilincinin apartmandan sokağa, sokaktan mahalleye, mahalleden kente, kentten şehirlere, şehirlerden de ülkenin tamamına yayılması söz konusu olacaktır. İşte o zaman demokrasinin bu ülkede var olduğundan bahsedeceğiz,” ifadelerini kullandı.

STK’lar niteliksel olarak artmalı

Konferanstan çok önemli verilerin çıkacağını söyleyen Bozbey, “Bu verilerin katılımcılarla birlikte yerel yönetimlerin de gündemine net biçimde gelmesi gerekiyor. Bu yüzden verileri diğer belediye ve resmi kurumlarla paylaşacağız. Sivil toplum örgütlerinin nitelik açısından artmasından yanayız,” şeklinde konuştu.

Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nin, sosyal fayda amaçlı çalışan sivil toplum örgütlerinin bir arada toplanmasını kolaylaştırmak amacıyla Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini belirten Bozbey, “Nilüfer Belediyesi, ‘örnek ve öncü’ tavrını bu konuda da yaşama geçirmiş, Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde Sivil Toplum İlişkileri Bürosu’nu kurmuştur. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi de yine bu bakış açısının yansıması olarak Türkiye’de hatta dünyada ilk kez ortaya konulan bir oluşumdur,” dedi.

Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Bozbey, “Bu çalışmalarda şeffaflık, şiddetsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, gönüllülük, sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ilkeleri esas alınmıştır,” dedi.

Yeni yerleşke yapılacak

2013 yılında Yerleşke’ye üye dernekler arasında yapılan ankette memnuniyet oranının yüzde 90 çıktığını vurgulayan Bozbey, “Diğer derneklerimizden yoğun talep var. Bu talepleri karşılamak için Karaman Pazar Alanı’nın altında 450 derneklik bir alan yapacağız. Projeleri tamamlandı ve şuan ihale aşamasına gelmesini bekliyoruz. Yeni bir dernekler yerleşkesi yaparak sivil toplumun Nilüfer’de ne kadar güçlü olduğunu ortaya çıkmasını sağlamayı hedefliyoruz,” diye konuştu.

Konferanstan demokrasinin, özgürlüklerin ve barışın gelişmesine katkı sağlayacak sonuçların çıkacağına inandığını söyleyen Bozbey, “Katkı sunacak olan, fikirlerini ortaya koyacak olanlara şimdiden teşekkür ediyorum. Sivil toplumun gücü demek, yaşam standartlarının yükselmesi, hayatın kolaylaşması demektir,” diyerek konuşmasını bitirdi.

Yapılan sunumların ardından Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, katılımcılara plaket vererek teşekkür etti.