Demokrasi eşiği Dernekler Yerleşkesi iki yaşında

Nilüfer Belediyesi tarafından kurulan,  sosyal fayda amaçlı çalışan sivil toplum örgütlerini bir çatı altında toplayarak Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi ikinci kuruluş yıldönümünün gururunu yaşadı. Kurulduğu günden itibaren 190’ı aşkın sivil toplum örgütünün çalışmalarına ev sahipliği yapan Dernekler Yerleşkesi’nin yıldönümü gecesine Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Turgay Erdem, CHP Bursa Eski Milletvekili Kemal Demirel ve çok sayıda dernek temsilcisi ve davetli katıldı.

Dünyada örneği olmayan bir yapılanmanın ürünü olan Dernekler Yerleşkesi’nin açılışının üzerinden dolu dolu iki yıl geçtiğini belirten Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Turgay Erdem, yerleşkede yapılan çalışmaları anlattı. Açıldığından bu yana üye derneklerin Yerleşke içinde 5 bine yakın etkinlik gerçekleştirdiğini vurgulayan Turgay Erdem “Günde neredeyse 7 etkinlik anlamına geliyor ve yaklaşık 95 bin kişi bu etkinliklere katıldı. Daha önce yaptığımız değerlendirme anketine göre, derneklerimiz, Dernekler Yerleşkesi çatısı altında olmanın, mali durumlarını düzelttiğini bile belirtmişlerdi. Derneklere üye olmak isteyenlerin, etkinliklere katılımların sayısında da gözle görülür artış yaşandı. Üstelik derneklerimiz, kamuoyundaki etki ve görünürlüklerinin Dernekler Yerleşkesi sayesinde yükseldiğini de ifade ediyorlar. Yani seslerini duyurabiliyorlar. Bu ne demek? Demokrasi demek katılımcılık demek. Yani bizim odak noktalarımızın yaşama yansıması demek” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi tarafından kurulan Dernekler Yerleşkesi’ne her geçen gün talebin arttığını da ifade eden Turgay Erdem, bin 700 metrekare alana sahip olan yerleşkenin artık yetmediğini ve ikinci bir yerleşkenin kurulacağının altını çizdi.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80’inci yıldönümünü de kutlayan Turgay Erdem, “Daha eşit, özgürlüğün, katılımcığın ve vicdanın hâkim olduğu bir dünya özlemimizi,

Hem bu anlamlı günde, hem de demokrasinin ayrılmaz parçası olan sivil toplumun Nilüfer’de can bulduğu böyle bir çatı altında sizinle paylaşmak istiyorum. Aynı gökyüzünü paylaştığımız düşünülürse, hiç kimseyi ötekileştirmeden, cinsiyetine, inancına ya da ırkına bakılmadan, “tüm insanların eşit hakları paylaşması” ve hatta, tüm canlıların yaşama hakkını savunmak son derece doğaldır. Önderimiz, Mustafa Kemal Atatürk de çağının çok ötesinde olan ön görüsü sayesinde devrimleri bir bir yaşama geçirirken, kadınlarımızla ilgili düzenlemeler, birçok Batılı devletin de önüne geçmiştir. Atatürk’ün rehberliğinde, geleceğimizi bugünden şekillendirirken, yapmamız gereken daha eşit bir dünya için mücadele etmek ve kadınlarımızın siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarını yükseltmektir.

Bu düşüncelerle ve, daha fazla kadının yalnızca seçme değil, seçilme hakkını da kullanabilmesi dileğiyle “Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum” diye kaydetti.