haber

Nilüfer’de lodos sonrası hummalı temizlik

Bursa’da hafta sonu boyunca etkili olan lodos üzücü can kayıplarına ve çok sayıda yaralanmalara yol açarken, çevre konusunda da kente yakışmayan bir tabloyu ortaya çıkardı. Nilüfer Belediyesi’nin, geri kazanım toplama sisteminin oluşturulması ve poşet kullanımının azaltılması yönündeki tüm çalışmalarına rağmen, bu konudaki duyarlılığın tam olarak oluşmadığı yaşanan lodosla gözler önüne serildi. Lodosta ağaç dalları, çalılar, çitler, park ve bahçeler çevre kirliliği oluşturan plastikler, kâğıtlar ve kompozit atıklarla doldu. Çevreye duyarsızca atılan atıklar büyük kirliliğe yol açtı. Nilüfer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri lodosun sona ermesinin hemen ardından temizlik çalışmalarına başladı. 195 mevkici 4 ekip ile sabahın erken saatlerinden itibaren yollarda ve parklarda, ağaç dallarına, çalılıklara, park ve bahçelere toplanan atıkları toplamak için hummalı bir çalışma içine girdi.


Atıklar ücretsiz toplanıyor

Nilüfer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Necat Vatansever, bundan sonra yaşanacak lodoslarda can kayıplarının yaşanmamasını, çevrenin zarar görmemesini temenni ettiklerini belirterek yıkıntı ve atıkları ücretsiz topladıklarını söyledi. Vatansever “Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak üzerimizi düşen vazifeyi yerine getirmeyi taahhüt ederiz. Mal kayıplarına ve yıkımlara uğrayan vatandaşlarımız kullanılmaz hale gelmiş eşyalarını ve yıkıntı atıklarını ücretsiz olarak müdürlüğümüz toplama sistemine verebilirler. Atıkları bir noktaya çıkaran vatandaşlar 444 16 03 numaralı telefonu arayarak mağduriyetini belirttikleri takdirde birimlerimiz en kısa sürede verdikleri adrese giderek atıkları ücretsiz olarak alacaklardır” dedi.


Duyarlılık çağrısı

Yapılan çalışma ile Nilüfer’de yollar ve parklar temizlenirken, Nilüfer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü halka çevre konusunda duyarlılık çağrısı yaptı. Temizlik İşleri Müdürü Necat Vatansever, plastik atıkların doğaya atılması durumunda 100 ile 1000 yıl arasında toprağı kullanılamaz hale getirerek yavaş yavaş çözündüğünü belirterek şu uyarılarda bulundu: “Bu atıkların görsel, fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirliliklere yol açtığı bilen bir gerçek. Geri kazanıma gitmeyen doğaya atılan her plastik torba, her kâğıt parçası mevcut doğal yapının bozulması demek. Bu tür doğa olayları gösteriyor ki sürdürebilir bir yaşam için biraz daha duyarlı olmamız gerekiyor.”