Bozbey’den halkın sağlığı için sorumluluk çağrısı

Nilüfer’de  “Elektromanyetik Kirlilik İzleme” çalışmasını sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Büyükşehir Belediyesi’nin, baz istasyonları için verilen yer seçim belgesi ile ilgili süreci uzatarak sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.

Toplantıda,  Elektromanyetik Kirlilik İzleme çalışmasının sonuçlarına ilişkin değerlendirme yapan Başkan Mustafa Bozbey, Belediye Başkanı’nın görev ve yetkileri arasında “Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak” tanımlamasının yapıldığını belirterek  “Bu maddenin verdiği sorumluluk çerçevesinde yıllardır kentin havasını, suyunu, elektromanyetik alanla ilgili ölçümlerini yaparak kamuoyuyla paylaşıyoruz. Alarm veren konularda da yetkililerin bir an önce önlem alması çağrısını yapıyoruz” dedi.

“Büyükşehir sorumluluktan kaçıyor”

Elektromanyetik kirlilik konusunda yetkili kurumlardan biri olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluktan kaçtığına dikkat çeken Başkan Bozbey şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi baz istasyonları konusunda süreci uzattıkça uzatıyor. Oysa, yeni Büyükşehir Yasası’nda baz istasyonlarının yer seçim belgesi için 20 gün süre tanınmaktadır. İşte Büyükşehir Belediyesi’nin  bu 20 günlük sürede, Anayasa’da belirtilen, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkında sahiptir” hakkını gözeterek ruhsat kararlarını uzatmadan alması çok önemli. Çünkü 20 günlük sürede başvurusunu yapan firma yanıt almayınca baz istasyonunu istediği yere kurma fırsatını yakalıyor. Sorumluluktan kaçmak işte budur. Bir belediye başkanının en önemli sorumluluklarından biri insan sağlığını korumaktır.”

“Ücretsiz ölçüm yapılıyor”

Elektromanyetik kirliğinin Türkiye’de evlerde Avrupa ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Bozbey şöyle konuştu: “Avrupa’da benzerine rastlanmayan, ilkel görüntülerle halkın huzur ve sağlığını tehdit eden baz istasyonları istilasına karşı yetkilileri bilimsel araştırmaların sonuçlarını dikkatle değerlendirip elektromanyetik kirliliğe karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. En önemlisi bu araştırma sonuçlarının dikkate alınmasını yurttaşlarımız adına talep ediyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni sosyal sorumluluk gereği olarak acil bir şekilde elektromanyetik kirliliğe karşı göreve davet ediyorum.”

‘‘Avrupa’nın 3 katı kirlilik’’

2014 yılında Nilüfer’de yapılan ölçümler hakkında bilgi veren Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci de Türkiye’de baz istasyonu kaynaklı limitlerin yüksek olduğuna dikkat çekti. Çerezci elde edilen verilerle ilgili şöyle konuştu: “Baz istasyonları ile ilgili yaptığımız 155 ölçümün ortalaması 1.49 v/m çıktı. 20 Avrupa ülkesinde yapılan buna benzer çalışmada çıkan sonuç 0.52 v/m. Yani bizde Avrupa ortalamasının 3 katı üstünde elektromanyetik kirlilik var. Yüksek gerilim hatlarında da Avrupa ortalamasının 10 katı üstünde bir elektromanyetik kirlilik var.  Ülkemizde halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından önem verilmesi ve ciddiye alınması bir konu bu. Evlerin içindeki kirlilik 1 birimi geçmemeli. Oysa ki Nilüfer’de yaptığımız ölçümlerde evlerin içinde 13 birim elektromanyetik kirlilik gördük. Yüksek gerilim hatları ile ilgili limitler de Türkiye’de 200,  bu da 1 birime çekilmeli.”

‘‘Kirlilik haritası’’