Enis Batur: Yazar etiket kaygısı içine düşmemeli

Ünlü şair Enis Batur,  geçtiğimiz hafta Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açılan ve yazın hayatını konu alan “Labirentini Ören Şair” sergisinin ardından bu defa da söyleşide okurları ile biraraya geldi. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen söyleşiye Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Pınar Göz ve çok sayıda edebiyat tutkunu katıldı. Semih Gümüş’ün sorularıyla gerçekleştirilen söyleşide, Batur’un okurları da merak ettiklerini sorma fırsatı buldu.

Batur: Ulusal ölçülere hapsolmadım

Enis Batur söyleşide bazı yazarların taşıdığı kaygılara vurgu yaptı. Victor Hugo’nun şair olduğunu ancak en önemli eserinin şiir olmadığını hatırlatan Batur, “İnsan neyi yazmak istiyorsa masasının üstüne neler üşüşüyorsa onlarla daha özgür biçimde ilişki kurmalı. Etiket kaygısı içine düşmemeli. Eğer ben düzgün bir şeyler yazdıysam ve yazdıklarımın 60 yıl sonraki insanlara hitap edebilecek özellikleri varsa okunmaya devam eder, yoksa da okunmaz” şeklinde konuştu.

Dünya yazarı olmak hedefiyle yola çıktığını ifade eden Batur, “Kendi mahallemin horozu olarak dolaşmanın bir anlamı yok. Ulusal ölçülere, sınırlara hapsolup iş yapmaya gönüllü olmadım. Bunun bir bedeli oldu tabii ki. Eleştirilerden çekindikleri için yazdıklarını yayımlamama yolunu seçen birçok arkadaşım oldu. Toplumsal ortam hırpalayıcı bir yer” ifadelerini kullandı.

“İyi olduğunuzu söylemeniz yetmez”

Edebiyat ortamında dünya şiirlerine denk bir eserin olması için başkaları tarafından da onaylanması gerektiğini vurgulayan Batur, “Kendi kendinize iyi olduğunu söylemeniz yetmez. Bunun onaylanması için şiirlerin başka dillere geçmesi gerekir” dedi.

Nazım Hikmet’in edebiyatta ayrı bir yeri olduğuna dikkat çeken Batur,  “Eserleri en çok dile çevrilmiş ve sonuç olarak dünyada en çok tanınan şairimiz Nâzım Hikmet’tir. Bizi temsil edecek, eserleri farklı dillere çevrilebilecek önemli şairlere denk şairlerimiz var ama her zaman ülkenizde önem verdikleriniz dünya çapında önemli olamayabiliyor” diye konuştu.

Söyleşinin ardından Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Pınar Göz ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Semih Gümüş ve Enis Batur’a teşekkür ederek çeşitli hediyeler verdi.