haber

Yılmaz Akkılıç ödülleri sahiplerini buldu

İlk olarak 2010 yılında düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü'nün beşincisi bu yılda tamamlandı. Üç kategoride olmak üzere bu yıl beşincisi verilen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nü doktora kategorisinde Miray Gür, yüksek lisans kategorisinde Mustafa Yazıcı, akademi dışı kategoride de Murat Çubukçu ve Halit Ersöz ortak çalışmalarıyla kazandı. Yarışmada ayrıca Jüri Özel Ödülü ise Şemsettin Seyhan’a verildi. Prof. Dr. Hüseyin Başkaya, Prof. Dr. Saime Yüceer, Doç. Dr. Neslihan Sam, Doç, Dr. Tülin Vural Aslan, Şafak Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu, aday yapıtlar üzerindeki son değerlendirmesini yaparak ödüle değer bulunan yapıtlar ile sahiplerini açıkladı.

 

Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen geceye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa eski milletvekilleri Faruk Anbarcıoğlu, Ali Arabacı, Yahya Şimşek, Yılmaz Akkılıç ailesi ile çok sayıda davetli katıldı. Ödül töreni öncesi düzenlenen kokteyl sonrası Nilüfer THM Korosu Şef Yaşar Kemal Alim yönetiminde kısa bir konser verdi.

 

Gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bugün, bu ödüllerin 5.’si için toplandığımız bu çatı altında, Yılmaz Ağabey’in bizi aydınlatan varlığını bir kez daha, yürekten hissediyoruz. Bildiğiniz gibi bu ödüller, hem araştırma kültürünün desteklenmesi, hem de yaşamı boyunca bilimsel düşünceyi, araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan Yılmaz Akkılıç’ı anmak için düzenlediğimiz bir organizasyon. Yılmaz Akkılıç, Bursa Ansiklopedisi, Kurtuluş Savaşı’nda Bursa, Atatürk ve Bursa başta olmak üzere Bursa’ya ilişkin çok sayıda yapıta imza atan, örnek bir insandı. Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü, hem nesiller boyunca araştırmanın önemini bu kentte yaygınlaştıracak, hem de Yılmaz Abi’nin adı sonsuza dek yaşayacak. Bu yıl ki eserler de Akkılıç Kütüphanemizin kuruluş yıldönümü olan 1 Aralık'ta bu araştırmalar da kitap haline getirilmiş bir halde, Bursalılar’la buluşacak. Akkılıç Ödülleri’ne katkıda bulunan, bu sürece katılan herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

 

Yılmaz Akkılıç’ın Bursa basınına temiz, dürüst, tarafsız gazeteciliğini ve araştırmacılığın önemini miras bıraktığını vurgulayan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, “Bursa basınının duayeni, araştırmacı, gazeteci ve yazar Yılmaz amcamızın eksikliğini hâlâ yaşıyoruz. Yılmaz amcamızın bedeni aramızda olmasa da, kişiliği, ilkeleri, dürüstlüğü ve Türkçeyi doğru kullanımıyla hep aramızda yaşıyor. Bursa Defteri, dört ciltlik Bursa Ansiklopedisi ve Kurtuluş Savaşı’nda Bursa gibi birçok yapıta imza atan Yılmaz Akkılıç, binlerce kitabını benzersiz belgelerini ve iki dairesini de Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne bağışlayarak Akkılıç Kütüphanesinin oluşmasını sağladı,” şeklinde konuştu.

 

Gecede Akkılıç’ın eşi Güner Akkılıç, Seçici Kurul üyelerine birer teşekkür plaketi verdi.

Seçici Kurul Başkanı Prof. Hüseyin Savaş’ın ödülleri açıkladığı gecede, üniversitelerin doktora programlarında kabul edilmiş tezlere yönelik kategoride Miray Gür’e ait “Kentsel Dönüşüm Uygulamasında Yaşam Kalitesi Araştırması ve Kavramsal Bir Model Önerisi: ’‘Bursa Doğanbey Örneği” başlıklı doktora tezi, Bursa’da çok tartışılan soruna bilimsel bakımdan farklı bir bakış açısı getirdiği, ayrıca burada yaşanan sürecin insani boyutunu belgelediği için ödüle layık görüldü.


Üniversitelerin yüksek lisans programlarında kabul edilmiş tezlere yönelik Mustafa Yazıcı’ya ait “Bursa - Mudanya Demiryolu’nun Yapımı ve İşletilmesi (1873-1908)” başlıklı tez, Bursa’nın yakın tarihi kadar, bir dönemindeki sosyal yaşam bakımından da önem taşıyan konuyu temelli bir çalışmayla ve bütün boyutlarıyla ortaya koyduğu için, Akademi dışı alandaki kategoride ise Murat Çubukçu ve Halit Ersöz’e ait “’Gazi’nin Tayları’ Çiftlikat-ı Hümayun’dan Tigem’e Karacabey Harası” başlıklı çalışma, tarihsel, sosyal, kültürel önem taşıyan konuyu başarıyla ve farklı yönleriyle araştırıp yansıtmasından dolayı ödüle layık görüldü.


Gecede Jüri Özel Ödülü ise, Şemsettin Seyhan’a ait  “Kırım’dan Bursa’ya Göç Eden Muhacirler ve Yerleşme Problemleri (1853-1954)” başlıklı tez Bursa’da kent ve kırda
çağdaş, ekonomik, sosyal, kültürel yaşamın şekillenmesinde ve yeniden üretilmesinde önemli bir bileşen olan göçmen ve göç olgusunun Kırım göçüne ilişkin ayrıntısını titizlikle araştırıp belgeleriyle göz önüne serdiği için değer görüldüğü açıklandı.

 

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’ne değer bulunan yapıtlar, Nilüfer - Akkılıç Kütüphanesi’nce basılıyor ve her yıl 1 Aralık günü okuyucu ile buluşması sağlanıyor. Ödül seçici kurulunun “başarı” derecesi ile ödüle değer bulduğu ilk üç yapıt ayrıca 4 bin TL ile ödüllendirildi.