Nilüfer Belediyesi personeline “etik” eğitimi

Eğitimde, “etik” kavramının, kanunların yeterli olmadığı alanlardaki boşlukları doldurduğu belirtildi.

Kurum içinde temel değerler ve iş etiği prensiplerinin kurum çalışanları tarafından benimsenmesini hedefleyen Nilüfer Belediyesi, bu amaçla personele yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Nilüfer Belediyesi’nin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Politikaları arasında “Etik standartları çerçevesinde davranma” maddesi olarak yer alan “Etik Günü ve Haftası”nda belediye çalışanlarına “Kamu görevlileri için etiğin önemi” konulu eğitim verildi.

Bursa Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü ve Etik Eğiticisi Nurdan Berkem tarafından verilen eğitimde kamu görevlilerinde etik bilincinin oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.

Etiği evrensel bir değer olarak nitelendiren Nurdan Berkem, etiği ahlâktan ayıran en önemli noktanın kültürel değerler olduğunu belirtti.

Kanunların yeterli olmadığı yerde etik…

Ünlü filozof İoanna Kuçuradi’nin “Etik, en az değer harcayan ve en çok değer koruyan eylem” açıklamasından yola çıkan Nurdan Berkem, etik kavramının, kanunların yeterli olmadığı alanlardaki boşlukları doldurduğunu söyledi. Altın kural olarak kişilerin empati yapması gerektiğini vurgulayan Burkem, etik sorunsalı hakkında da ahlâka aykırı sayılan davranışların toplumda giderek yaygınlık ve saygınlık kazandığını kaydetti. Etiğin makro düzeyde amacının yolsuzluklarla mücadele etmek olduğunu ifade eden Nurdan Burkem, “Yapılan anketler sonucunda çocukların yolsuzluk ve rüşveti normal olarak gördükleri tespit edilmiştir” dedi.

Kurum çalışanlarına tavsiyelerde de bulunan Nurdan Berkem, belediye personelinin kendilerine “Yaptığım doğru, adil ve yasal mıdır?”, “Bu davranışım kuruluşumun temel değerleri ile örtüşmekte midir?”, “Bu yaptığımı rahatlıkla arkadaşlarımla paylaşabilir miyim?”, “Bu davranışımızdan kimler, nasıl haksız zarar görebilir?” sorularını sormalarını istedi.