Gölyazı turistik bir değere daha kavuştu

Nilüfer Belediye Başkanı Başkan Bozbey, yel değirmeninin Gölyazı’ya ayrı turistik değer kazandıracağını söyledi.

Bursa’nın en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Gölyazı bir değerini daha yeniden kazanıyor. Gölyazı’da bulunan ve uzun süredir atıl halde kalan yel değirmeni Nilüfer Belediyesi’nin çalışmasıyla yeniden canlandı. Nilüfer Belediyesi, yıllar içinde yoğun bir bitki örtüsüyle kaplanan ve yan tarafta bulunan okulun kömür deposu olarak kullanılan, çatısı betonla kapatılan, yapılan müdahalelerle aslından neredeyse tümüyle uzaklaştırılmış olan yel değirmenini eski haline kavuşturmak için restorasyon gerçekleştirdi.

ASLINA UYGUN HALE GELDİ

Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de örneklerine az rastlanan, Bursa ve çevresinde de bilinen çalışan örneği bulunmayan yel değirmeninin tekrar hayat bulması için proje hazırladı. Yel değirmenini aslına uygun hale getirecek proje amacıyla Türkiye’deki 2 yel değirmeni ustasından biri olan ve Samsun’da yaşayan Orhan Sanaroğlu ile çalışma başlatıldı.

Usta Sanaroğlu, yel değirmeninin ahşap kısımları için çalışmalarını Samsun’da başlatılırken, bu süre içinde yapı sonradan yapılan müdahalelerden arındırıldı, bozulan ve yok olan bölümleri aslına uygun olarak onarıldı, iyileştirmeler yapıldı.

Yel değirmeni ustası Orhan Sanaroğlu, Samsun’da hazırladığı ahşap kısımları Gölyazı’ya getirerek monte etti. Ve ortaya aslına uygun yel değirmeni çıktı. İşleyebilecek hale getirilen değirmen, çevresinde yapılacak düzenlemelerin ardından açılacak.

GÖLYAZI’YA DEĞER KATACAK

Yel değirmeninde yapılan son çalışmaları Fen İşleri Müdürü Gonca Hüyüklü ve eşi Seden Bozbey ile birlikte yerinde inceleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu çalışmanın 2300 yıllık tarihe sahip Gölyazı’ya ayrı bir turistik değer kazandıracağını belirterek ‘Bu turizm değerine inanıyorum ki Gölyazılılar da sahip çıkacaktır. Bundan böyle bölgeye gelecek olan yerli ve yabancı her bir turist bu yel değirmenine mutlaka uğrayacaktır’ dedi.

Gölyazı’nın son yıllarda inanılmaz bir ilgi ile karşı karşıya olduğunu belirten Başkan Bozbey ‘Biz de burada ilgiyi ortaya çıkarmak ve sahiplendirmek adına kiliseyi onardık, ardından Göl Yazıevimizi yaptık. Şimdi valiliğimizin de desteğiyle birlikte bina ve sokak sağlıklaştırmalarına giriyoruz. Gölyazı, önümüzdeki süreçte Gölyazılılar’la birlikte hayata geçireceğimiz projelerle turizme kalıcı bir alan olarak hizmet verecek. Burada sadece günübirlikçileri değil, konaklamaya başlayan kişileri de göreceğiz. Amacımız Bursa’da ve Gölyazı’da konaklama gün sayısını artırmayı sağlamaktır. Gölyazılılar da kendi binalarıyla ilgili farklı projeleri de ortaya koymaya başlayacaklar’ diye konuştu.

Türkiye’deki 2 ustadan biri

Gölyazı’daki yel değirmenini aslına uygun hale getirilmesinde büyük katkısı olan isim yel değirmeni ustası Orhan Sanaroğlu, Türkiye’de yaşayan 2 yel değirmeni ustasından biri. Gölyazı’daki değirmenini orjinaline sadık kalarak yaptıklarını belirten ustanın tek isteği değirmenin çalıştırılması. Şimdiye kadar Samsun, Sinop, Çanakkale ve Ordu da toplam 6 yel değirmenini aslına sadık kalarak yeniden çalışır hale getirdiklerini belirten usta Gölyazı’daki değirmenin 7. olduğunu söyledi.

Yel değirmeni ustası, mesleğinin kendisinden sonra da sürdürülmesini istiyor. İşi sürdürecek kişiler yetiştirmek istediğini söyleyen Sanaroğlu, ‘Bu işi yapmak isteyen meraklı olmalı. Bu zor bir iş, kafa yormalı bu işi yapacak kişi. Bu işi yapacak kişi bu işi severek yapmalı’  dedi.