Bozbey: Kentsel yenileme nüfus yoğunluğunu artırmamalı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenileme konusunda karar alırken kriterlerin olması gerektiğini belirtti ve “Yapılacak yenileme nüfus yoğunluğunu artırmamalı” dedi.

Nilüfer Belediye Meclisi, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Başkanlığı’nda olağanüstü toplandı.

Gündemdeki maddelerin ele alındığı toplantıda Büyükşehir Belediye Meclisi’nden gelen kentsel yenileme amaçlı kat artırımını öngören imar planı değişikliği talebi de görüşüldü. Meclis’te raporun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde değerlendirilmesine oy çokluğu ile karar verildi.

CHP Grup Sözcüsü Turgay Erdem bu konuda çekinceli olduklarını belirterek “Kentsel Dönüşüm Yasası’nda emsal artırımı öngörülmüyor. Dolayısıyla yapılan kanuna aykırı. Biz bunun insani bir durum olduğunu düşündüğümüz için böyle bir karar verdik. Burada vermiş olduğumuz karar meclis kararının usulden bozulmamasını ilişkin karar” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Büyükşehir Belediye Meclisi’nden gelen rapora ilişkin aldıkları kararın doğru olduğunu belirterek “Madem topu auta atan biri var o üstlensin. Sonuçlarına da katlansın. Çünkü ‘doğru değil’ diyoruz. Kritersiz hiç bir karar olmaz” dedi.

Parsel bazında olmamalı

Bozbey kentsel yenilemenin parsel bazında yapılmaması gerektiğini belirterek “Yapılacak kentsel yenileme nüfus yoğunluğunu artırmamalı” ifadelerini kullandı.

Bozbey bu konudaki çekincelerini şöyle ifade etti: “Eğer siz bir bölgede yenilemeyi parsel bazında yaparsanız, zaten bu kentte şuanda ulaşım felç, yarın öbür gün bırakın kentin içine girmeyi kentin dışındaki mahallere dahi giremeyiz. Bir bölgesel plan yapmadan olumlu sonuç almanız mümkün değil. Nüfusu artırmadan bu olmuyor.  ‘ 0,50 emsal artış verdik de gelin yapın,  kurtarın kendinizi’ demek bence topu auta atmaktır, benden günah gitti ne yaparsanız yapın demektir bence.  20 sene sonra bu kentin İstanbul’dan daha da berbat duruma düşeceğinin de ayak seslerini duymaktayız. Onun için hem Büyükşehir hem de Nilüfer Belediye Meclisleri bu konuda duyarlı olmalı. Bu kent yarın hepimizden hesap sorabilir soracaktır da.”

Sosyal donatılar da artırılmalı

Kentsel yenilemede,  vatandaş, kamu ve yatırımcıdan oluşan üçlü sacayağında herkesin kazanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Mustafa Bozbey, bu konuda dikkate alınacak krtirlere de vurgu yaptı. Bozbey, “Siz yolu genişletmeden oradaki sosyal donatıları artırmadan nüfusu artırdığınız andan itibaren o kenti yaşanmaz hale sokarsınız. Dünyanın her yerinde böyledir. Bu kentte dönüşüm sağlanacaksa komple planlama anlayışını değiştirip yeni bir sistem kurmamız gerekiyor” dedi.

Nilüfer Belediyesi’nin Ataevler’de kentsel yenileme ile ilgili uzun süredir çalışma sürdürdüğünü hatırlatan Mustafa Bozbey, bu çalışmanın kamu, vatandaş ve yatırımcı yararının gözetilerek devam ettiğini kaydetti ve şöyle devam etti: “Belki vatandaşları

ikna etmekte biraz daha fazla emek sarfedeceğiz ama ikna ettikten sonra onlar da mutlu olacak, herkes mutlu olacaktır. Kentlere nüfus getirdiğiniz takdirde o nüfusu barındıracağınız okulu, kamu alanını,  hizmet alanını,  spor alanını,  yeşil alanların tümünü düşünmek zorundasınız. Nüfus birden bire yarı yarıya artırırsanız o bölgedeki çocuklar okula gitmeyecek mi? Avrupa’da okullar, alışveriş merkezleri insanlara yürüme mesafesinde, araç kullanmalarına gerek kalmıyor ve trafik sorunu olmuyor. Biz ne yapıyoruz okulları kentin dışına taşıyoruz. Ulaşımı düşünen bile yok, çok mantıksız işler. Onun için bence tüm bunlar Büyükşehir de dâhil olmak üzere 17 ilçenin Belediye Meclis üyelerinin sorumluluğu. Biz geleceği oluşturmak zorundayız. Gelecekte insanların mutlu huzurlu gülümseyebileceği bir ortam sunmak zorundayız. Yarın bunun vebalini kimse veremez. Bu konuda duyarlı olmak zorundayız.”

Başkan Bozbey, kentsel yenilemenin önündeki en büyük engelin mülkiyet yasası olduğunu da belirtti ve bu yasa olduğu sürece zorluklar yaşanacağının altını çizdi.