Yunanistan’dan gelen Rumlar Gölyazı’da ayine katıldı

Nilüfer Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restorasyonu gerçekleştirilen ve yenilenme çalışmalarının  ardından Gölyazı Kültürevi olarak hizmete açılan eski Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi’nde Bursa Valiliği’nin izniyle ayin düzenlendi. Gölyazı Kültürevi’nde Valilik izniyle gerçekleştirilen  ayine  Yunanistan’dan gelen bir  grup  katıldı.  Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis’in  düzenlediği ayine katılan grup, atalarının yaşadığı topraklarda ibadet etmenin sevincini yaşadılar.

Mübadele döneminden sonra Bursa ve Türkiye’de Hristiyan kalmadığını belirten Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, “Son zamanlarda ilgili makamların ve patriğimizin izinleriyle ayinler gerçekleştirmeye başladık. Allah’a şükür ender de olsa buralara gelip dualarımızı yapabiliyoruz. Herkese müteşekkiriz” dedi.

Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür

Aziz Panteleimon Kilisesi’nin restorasyonunu yaptıran Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e şükranlarını ileten Lambriniadis, “Bize ayin için izin veren Bursa Valisi Münir Karaloğlu’na da teşekkür ediyorum. Ayin esnasında sadece Rumca değil, Türkçe’de dua ettik. Bu kimseye garip gelmesin. Eskiden de böyleydi. Mübadeleden önce bu bölgede yaşayan Rumların bir kaçı eğitimsizlikten dolayı Rumca konuşabiliyordu. Kiliselerde sadece Türkçe ayin yapılıyordu. Bursa’da 3 adet kilise bulunuyor. Bu kiliselerin sadece bir tanesinde Rumca ayin yapılıyor.Herkes Allah’a kendi ana dilinde hitap edebilmeli. Bu hiçbir zaman engel olmamalı” dedi.

‘Barış harekatı’

Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Yunanistan’dan gelen grubun ziyaretini de barış harekatı olarak nitelendirerek şöyle konuştu: “Arkadaşlarımın Yunanistan’dan  burayı ziyaret etmesi barış harekatıdır. Buraya gelmek sadece geçen günleri hatırlamakla, üzülmekle ilgili değil. Artık geçmişteki olayları unutup geleceğe bakmalıyız. Biz çok iyi bir komşuyuz. Beraber dostça ve barış içinde yaşamaya mahkumuz. Bu mahkumiyet kötü mahkumiyet değil. Çok güzel bir olay, büyük mutluluk. Karşılıklı sevgi ve barış içinde yaşarsak, hepimiz mutlu oluruz. Bu ziyaretler karşılıklı olsa daha güzel olur. İnşallah en kısa zamanda bunu da gerçekleştiririz” şeklinde konuştu.

Ayinde, şükür duası okunduktan sonra  ayine katılanlara ekmek  ikram edildi.