haber

İçli: Engelli bireyler örgütlenerek söz sahibi olabilir

Engelli bireyleri ve yakınlarını, toplumsal yaşama katılımı konusunda bilinçlendirmek amacıyla Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu tarafından söyleşi düzenlendi. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen ve Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli’nin konuk olduğu ‘Türkiye’de Engelli Olmak’ konulu söyleşiye, Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’ndeki çeşitli engel gruplarından bireyler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nden öğrenciler katıldı. Duyma engeliler için işaret dilinin de kullanıldığı toplantıda Engelli hakları ve engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımı konu edildi. Söyleşide Avukat Turhan İçli’ye Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelenk ile Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Şule Sepin eşlik etti.

 

Engellilere sunulan çeşitli hak ve hizmetlerin, engelliler için bir lütuf veya bağış olmadığını belirten İçli, “ Engelliler de insanların sahip olduğu doğuştan gelen haklara sahiptirler. Kimse bir hakkı birilerine verirken sanki lütufta bulunuyormuş gibi takdim etmemeli” dedi.

 

‘Örgütlü olmak gerekiyor’

 

Engelli bireylerin örgütlendikleri oranda söz sahibi olabileceğini söyleyen İçli, “Demokrasilerde ne kadar örgütlüyseniz o kadar etkili olursunuz, haklar mücadele ederek alınır. Mücadele etmek için de güçlerinizi birleştirmiş olmanız, örgütlü olmanız gerekir” diye konuştu.

 

Engelli bireylerin haklarını alabilmek  için toplumsal duyarlılığı harekete geçirmeleri  gerektiğini vurgulayan İçli, “Engelliler haklarını ararken doğru hedefler ortaya koymalı ve gerekçeleri herkesi ikna edebilmeli. Yeterince kamu desteği  sağlayamamışsanız o hakkınızı elde edemiyorsunuz. Bunu da örgütlü olmanız ve doğru hedefleri ortaya koymanızla sağlamanız mümkün” şeklinde konuştu.

 

‘Yanlış söylemlerden vazgeçilmeli’

 

Kamu vicdanını harekete geçirmek ve kamuyu doğru bilinçlendirmek gibi görevlerinin olduğunu belirten İçli, “Türkiye’de ‘Siz de bir gün engelli olabilirsiniz. Herkes bir engelli adayıdır’ şeklinde görüş var. Bu tamamen yanlış bir görüştür. Bu görüşle bizim toplumu bilinçlendirmemiz ve duyarlı hale getirmemiz mümkün değildir. Bu bir korkutma biçimidir” dedi.

 

Engelliliğe karşı duyarlı olmak için engelli adayı olmak gerekmediğinin altını çizen İçli, “Benim kadın haklarına duyarlı olmam için kadın mı olmam gerekiyor? Toplumda bu bilinci yayarken bu tarz söylemlerden kaçınmamız gerekiyor” dedi.

 

Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelenk de, “Engellilerin ve aileleri, bilinçli ve etkin bir vatandaş olmak adına toplumsal algı ölçütlerine uyan derneklere üye olması gerekir. Dernekler bizim topluma tutunma ve toplumun yasak ettiği alanlara girmek için merdivenimiz ve tırmanma rampamızdır. Yerel yönetimleri yönlendirmemiz ve ülkenin genel politikalarına etki yapmamız gerekir. Bu da ancak dernekler vasıtasıyla olur” dedi.

 

Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Şule Sepin de, engellilerin ve ailelerinin engellilikleri kabullenmekte sıkıntı yaşadığını belirterek, “Toplumla iç içe geldiğinizde, size tekrar hatırlatılıyor. ‘Keşke hiç engelli olmasaydı’, ‘Engelli olacağına biraz çirkin olsaydı’ gibi söylemlerden kaçınmak gerekiyor” diye konuştu.