Çalı’da muhteşem bir pehlivan buluşması

Geleneksel Çalı Güreşlerin ellincisi coşku dolu anlara sahne oldu. Baş, deste ve toz koparan başta olmak üzere 13 ayrı kategoride yapılan ve dört yüzü aşkın pehlivanın katıldığı güreşler kıyasıya mücadeleye sahne oldu.

Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, AK Parti Bursa Milletvekilleri Önder Matlı, Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Çalı Yağlı Güreşleri Ağası İrfan Çakmak, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Ali Karamık, Recep Tanlak, Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Çalı Güreşleri’nin yarım asırlık bir gelenek olduğuna dikkati çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Çalı Yağlı Güreşleri Kırkpınar'dan sonra ikinci sırada yer alan bir organizasyon ve Güney Marmara’nın en büyük pehlivan buluşmasıdır. Burada her yıl olduğu gibi yine birbirinden iddialı güreşçilerimiz bir arada. Antalya, Sivas, Maraş,  İzmit, Çanakkale ve Edirne başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından 21 Kırkpınar başpehlivanını ağırlıyoruz. 50 yıldır devam eden geleneği sürdürerek, Nilüfer Belediyesi olarak ata sporumuza biz de sahip çıkıyoruz. Çeşitli boylarda yaklaşık 400 pehlivanın güreşeceği bu büyük organizasyonda emeği geçenlere ve bu geleneğe sahip çıktıkları için Çalı halkına çok teşekkür ediyorum,” dedi.

Gün boyu çekişmeli mücadelelerin yaşandığı müsabakaların en heyecanlı kısmı ise yağan yağmura rağmen baş pehlivanlık mücadelesi oldu. Finalde Şükrü Kazan ile karşılaşan Maraş bölgesinin güreşçisi Sermes Bulut, rakibini 20 dakika gibi kısa zamanda tuş ederek baş pehlivan oldu. Geçtiğimiz yılın Çalı Baş Pehlivanı Murat Aydoğdu çeyrek finalde sakatlanıp müsabakalardan çekilirken, 2011 Kırkpınar Baş Pehlivanı Mehmet Yeşilyeşil’in de yarı finalde elenmesi büyük sürpriz oldu.

Bursalılar’ın büyük ilgi gösterdiği Çalı Yağlı Güreşleri’nde gelecek yılın ağası 220 bin TL ile yeniden İrfan Çakmak oldu. Çakmak, Başkan Bozbey’e katkılarından dolayı teşekkür plaketi verirken, Başkan Bozbey’de kendisine 4 yıldır bu görevi üstlendiği için ‘ağalık kemeri’ hediye etti. Ayrıca güreşler kapsamında düzenlenen yarışma sonunda ise doğru yanıt veren 15 kişiye Nilüfer Belediyesi tarafından bisiklet armağan edildi.

Çalı Güreşleri kapsamında ayrıca; Nilüfer Halk Dansları Topluluğu'nun gösterileri ve fantezi müziğinin sevilen ismi Ebru Yaşar’ın verdiği konser de etkinliğe renk kattı. Yaklaşık iki saat süren konserinde eski ve yeni birçok şarkıya yer veren ünlü sanatçı, hayranlarını bir hayli coşturdu. Gecenin sonunda Ebru Yaşar’a çiçek vererek kutlayan Başkan Mustafa Bozbey, seslendirdiği şarkılarla da Nilüferliler’den büyük alkış aldı.