Süreyya Berfe: Şiir artık okunmuyor

Nilüfer Belediyesi, Türk edebiyatında önemli bir yere sahip şairleri  “Şairin Şiir Evreni” söyleşilerinde ağırlamaya devam ediyor. 1960 kuşağı şairlerinden Süreyya Berfe, Selahattin Yolgiden’in sorularıyla Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şairin Şiir Evreni söyleşisinde okurlarıyla buluştu.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide Süreyya Berfe, şiir üzerine konuştu,  şiirlerinin hikâyesini paylaştı. Süreyya Berfe, Türk şiirinin omurgasını oluşturan Tomris Uyar, Cemal Süreyya, Memet Fuat, Haldun Taner, Ulvi Uras, Mehmet Seyda, Orhan Kemal, Adnan Özyalçıner, Murat Belge, Ülkü Tamer, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve çok sayıda şair ve yazarla olan anılarını anlattı.

Şiire zamanla ilginin azaldığını kaydeden Süreyya Berfe, “Bizim zamanımızda şiir okunurdu şimdi şiir okunmuyor. En büyük fark bu. Melih Cevdet Anday’ın yeni bir kitabı çıktı “Şiir Yaşantısı” diye. 1939’dan son yazısına kadar bütün yazılarının yer aldığı bu kitap izleyelim bakalım kaç tane satacak. Dergilerde şiirleri yayınlanan yeni, az yeni, çok yeni arkadaşlar alsalar, bu kitap ikinci hatta üçüncü baskı yapar” diye kaydetti. Edebiyatta kuşakların da kalmadığını belirten Berfe, “İkinci Yeni bir kuşak, Garip hareketi de kuşak, bizim 60’tan sonrakiler belki, ama biz de kuşak değiliz” diye konuştu.

Taşra edebiyattaki etkisini kaybetti

Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması Şiir Dalı Birincilik Ödülü’nü alarak şairliğe başladığını anlatan Süreyya Berfe, ilk olarak İkinci Yeni akımında yer aldığını daha sonra ise halk şiirlerine yöneldiğini belirtti. Halk şiirlerinde yeni bir dil kurmanın yolunu aradığını da kaydeden Süreyya Berfe, taşranın fiziki olarak kaybolmasıyla birlikte taşra şiirlerinin de yok olduğunu söyledi. Berfe, “Taşra fiziki olarak yok oldu. Artık kültürel, örf-adet, gelenek, görenek anlamında taşra kalmıştır. Bu kentleşmeler, kentlerde yaşanan bu gelişmeler, kötü kentleşme, yani bu koca koca bloklarda, dairelerde taşra nasıl yaşar. Taşranın bir geleneği, adeti alışkanlıkları vardı artık onlar kayboldu” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi’ne övgü

Nilüfer Belediyesi’nin edebiyata yönelik çalışmalarını takip ettiğini belirten şair Süreyya Berfe, Nilüfer’de bulunan kütüphanelerden övgüyle söz etti. Berfe, “Ben pek böyle belediye davetlerine, panellere, seminerlere, gezmelere tozmalara gitmem, hoşlanmam da. İltifat olsun bir şıklık olsun diye söylemiyorum, gerçeği gördüm, bir ilçe ki 5 kütüphane var. Nilüfer Belediyesi’nin daha önce yaptığı etkinlikler var. Dedim ki git orada düzgün insanlarla karşılaşacaksın. Yoksa böyle Nâzım Hikmet Kültürevi, Piraye, Uğur Mumcu Kavşağı kaç ilçede var. Onun için buraya gelmeyi kabul ettim” dedi.

Keyifli geçen söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Şafak Pala, usta yazar Süreyya Berfe’ye günün anısına özel tasarım portresini hediye etti.