10 ayda 236 kadın şiddet kurbanı

Birleşmiş milletler odaklı kadın ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenmesi ve farkındalık çalışması "Dünyayı turuncuya boyuyoruz" Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nden start aldı Etkinlikler kapsamında gazete kupürleri sergisi, Namus film gösterimi, atölye çalışmaları, söyleşiler, seminerler gibi çok sayıda çalışma yapıldı.

Etkinliklere katılan Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Nilgün Berk Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin devam ettikçe kadına yönelik şiddetin de devam edeceğini vurgulayan Nilgün Berk,”Ancak ve ancak eğitim ve sağlık alanında kadınlarımız eşit olarak faydalandırıldığında ve cinsiyet eşitliği sağlandığında bu sorunun önüne geçilebilir. Bütün yasalar şiddetin önlenmesine, engellenmesine yönelik olarak hazırlanıyor. Uluslararası standartlar çerçevesinde yasalarımız var ama 10 ayda bu kadar kadın nasıl öldürülüyor. Gerçek anlamda kadınlarımız korunmuyor, şiddet hala özendirilerek yaygınlaştırılıyor. Sosyal, kültürel ve geleneksel katliamlar aslında şiddeti tetikliyor. Öncelikli olarak sadece kadınlarımızı değil erkeklerimizin de bilinçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerekiyor. Ne zaman ki kadına yönelik şiddetin toplumsal bir konu olduğu kabul edilecek, işte o zaman kadına yönelik şiddet son bulacaktır. Biz şiddete el atıyoruz ve şiddetsiz günler diliyoruz” dedi.

2015 yılının ilk 10 ayında 236 kadının şiddet kurbanı olduğunu belirten Mor Salkım Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler de 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası kapsamında tüm dünyada ve Türkiye’de farkındalık çalışmalarının gerçekleştirileceğini söyledi. Üzümcüler,  “Dünyada her 4 kadından 1’i erkek şiddetine maruz kalmaktadır ve bugün kadınların yüzde 70’i hayatları boyunca en az bir kez şiddet görmektedir. Türkiye’de her yıl artan kadına yönelik şiddet sonucu 2015 yılının ilk on ayında 236 kadın hayatını kaybetti. 112 kadına tecavüz edildi, 157 kadın fuhuşa zorlandı, 319 kadın yaralandı ve 179 kadına taciz edildi. Bize bu çalışmalarımızda hiçbir desteği esirgemeyen Nilüfer Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.