Riskli yapılarda 0.50 emsal artışı kamusal yarar içermiyor

Nilüfer Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan ‘riskli binaların kentsel dönüşümü halinde 0.50 emsal artışı’ kararı bir kez daha gündeme geldi.

Meclis Başkan Vekili Nilgün Berk Başkanlığı’nda Nilüfer “Barış Meclisi”nde yapılan toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı. Gündem maddeleri arasında bulunan İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun 1/1000 ölçekli Beşevler Revizyonu Uygulama İmar Planı dâhilinde kalan parsele ilişkin “6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapılması durumunda imar parsel alanının 0.50’si kadar emsal artışı yapılır” şeklinde plan notu eklenmesi yönünde hazırlanan plan değişikliği talebi de vardı. Nilüfer Belediye Meclisi, talebin, kamusal yarar içermediği gerekçesiyle Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nce değerlendirilmesine karar verdi.

Nilüfer Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Turgay Erdem kamusal yarar içermediği için bu karara karşı olduklarını belirtti.

Turgay Erdem, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin “Riskli yapı tespiti yapılması durumunda imar parsel alanının 0.50’si kadar emsal artışı yapılır” şeklindeki kararına ilişkin Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından açılan davada Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına da dikkat çekti. Erdem, yürütmeyi durdurma talebinin mahkemece kabul edilmesinin kendilerini haklı çıkardığını belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara başından beri karşı olduklarını dile getiren Erdem, “Büyükşehir Meclisi 29.05.2015 tarihinde aldığı ’ riskli binaların kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir’ kararına biz başından beri temkinli yaklaştık. Bu karar parsel bazında yoğunluğu artırıcı niteliğe sahiptir.  Kentte nüfus artışına yol açacak olan bu karar nüfusun gerektirdiği sosyal donatı dengesini sağlayamamaktadır. Ayrıca bu karar kamusal yarar içermemektedir. Toplumun sadece sağlıklı binalarda yaşaması değil, sağlıklı bir çevrede de yaşaması gerekliliği planlamanın esas ilkelerindendir. Bursa geneli için alınan bu karar sadece yapılara ilişkindir” dedi.

Mecliste kadına şiddete ‘hayır’ vurgusu

Nilüfer Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında kadına şiddete karşı da vurgu yapıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ nedeniyle Meclis Başkanlığı koltuğunu Meclis Başkan Vekili Nilgün Berk’e devretti. Meclise Başkanlık eden Nilgün Berk, Nilüfer Belediyesi olarak kadın dostu bir kent oluşturma çabası içerisinde olduklarını kaydetti.  Berk, “Birleşmiş Milletler’in kadına karşı şiddete son vermek için devletlere, kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, tüm insanlığa yaptığı bu çağrıyı yürekten destekliyoruz. Etkinliklerimizle farkındalık oluşturma çabasını sürdürürken, burada, Nilüfer “Barış Meclisi”nde şiddetin her türlüsüne, psikolojik, fiziksel, ne olursa olsun her türlü şiddete karşı olduğumuzu bir kez daha dile getirmek istiyorum. Ama karşı olmak yetmiyor, sorumluluklarımızı da yerine getirmemiz gerekiyor. Biz Türkiye’de “eşitlik birimini kuran ilk belediye” olarak, eşitlikçi bir yaklaşıma sahibiz. Öncelikle, özel olarak kadınlara verilecek hizmetler için bütçe ayırıyoruz. Gerek kurum içinde, gerekse hizmetlerimizi gerçekleştirirken toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadınların, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların kenti eşit derecede kullanma ve yararlanma hakkının gözetildiği uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Kadının özgürleşmesinin, kadın cinayetlerinin, şiddetin durdurulmasının, ancak ve ancak kadınların örgütlü gücü ile mümkün olacağını biliyoruz. Yine toplumsal cinsiyet rolleri gereği, kadınların üzerinde olan bakım ve ev işlerini hafifletmek istiyoruz” dedi.

Nilgün Berk 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne de dikkat çekerek “Gönül ister ki, Meclis’te engelli vatandaşlarımız da temsil edilebilsin” dedi.