Alper: Sinema dünyayı değiştiremez

Başka Sinema’yı Bursa’ya taşıyan Nilüfer Belediyesi sinema tutkunlarını yeni filmler ve yönetmenleriyle buluşturmayı sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi, Başka Sinema kapsamında bu defa ulusal ve uluslararası başarıların altına imza atan yönetmen ve senarist Özcan Alper ile sinema meraklılarını bir araya getirdi.

Konak Kültürevi’nde önce Özcan Alper’in yönettiği, Tuğba Büyüküstün, Onur Saylak ve Menderes Samancılar’ın rol aldığı Rüzgarın Hatıraları filminin gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından da yönetmen Özcan Alper, düzenlenen söyleşiye katıldı.

Bursalı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide yönetmen Özcan Alper, İkinci Dünya Savaşı sırasında muhalif şair ve yazar Aram’ın hayat hikayesini konu alan Rüzgarın Hatıraları filminin hikayesini izleyicisiyle paylaştı.

Sinemanın dünyayı değiştiremeyeceğini söyleyen Özcan Alper “Sinemadan çıkan insanlar belki bir ülkeyi bir coğrafyayı ya da kendilerinden daha çok dünyayı sevmeye başlarlarsa belki o zaman dünya değişebilir” dedi. Filmlerinde seyircinin umutsuzluk hissettiğine dikkat çeken Alper “Filmlerde varmış gibi umut göstermek çok da doğru değil. Tam tersine filmlerde ve sanatın diğer dallarında hakikati ararsak ve salondan çıkan seyirciler bu gerçekleri konuşmaya başlarsa,  gerçek umut o zaman olur” şeklinde konuştu.

“Çoğu şeyi konuşamıyoruz”

Türkiye’de sorunların açıkça konuşulmadığı için içinden çıkılamaz bir duruma gelindiğini de kaydeden Özcan Alper, toplumun bütün sorunları açık bir şekilde konuşması gerektiğini vurguladı.

Yönetmen ve senarist Alper “Biz çoğu şeyi maalesef konuşamıyoruz. Konuşamadığımız için de sorunlar gün geçtikçe büyüyor ve başka bir şeye dönüşüyor. Eğer üniversitede, sokakta ya da salonlarda konuşamazsak, siyaset yapamazsak aslında iş başka yerlere varıyor. Ama Türkiye’de şunu karıştırıyoruz; sinema politika yapmaz, yapmamalı da. Yani biz sanatçıların toplumsal duyarlılıkları olabilir ama siz sinema perdesinde kalkıp siyaset yapmamanız gerekiyor. Tam tersine burada insana olanı insana anlatmak gerekiyor. Yani yüz yıl önce Ermenilerin yaşadıklarını ben şimdi hesap sorsam ne olacak, sormasam ne olacak. Saray Bosna’da gördük bunu. Avrupa’nın göbeğinde insanlık büyük bir şey yaşadı. Yani mesele insan olarak insanın bütün bu trajedilerden kendi adına ders çıkartması gerekiyor. Yoksa 5 yıl sonra başka bir şey yaşanır ve biz hepimiz başka türlü bir yaratığa dönüşürüz. Yakın olduğu için Saray Bosna’yı örnek veriyorum. Saray Bosna’da olan olaylar uzaydan gelenler tarafından yapılmadı ki. Ama bu tarz meseleler yeterince konuşulamadığı için, sanatla da olsa bu tarz meselelere farklı bakamadığımız için bu şekilde oluyor” diye konuştu.

“Kamuya ait sinema salonu yok”

Kamuya ait sinema salonlarının az olduğunu dikkat çeken Özcan Alper, Türkiye’de toplamda 3 tane kamuya ait sinema salonu olduğunu söyleyerek sitem etti. Alper, “Kültür-sanat çok da aslında birilerinin umurunda değil. Nilüfer’de böyle değil. Ben çok şaşırıyorum Bursa’da nasıl böyle bir belediye olabilmiş diye. Ama Ankara’da Türkiye’nin göbeğinde bırakın belediyeleri devlete ait bir tek sinema salonu yok. Çağımızın sanatı diyoruz sinema salonu yok.  Bir tek burası var bir de Batman’da ile Urfa Viranşehir’de var. Türkiye’de toplamda kamuya ait 3 tane sinema salonu var. Tabi ki o zaman bizim filmlerimiz ulaşamaz halka, tabi ki insanlar alışveriş merkezlerine giderek o filmleri izleyecek. Bu bir eğitim ve kültür politikası, siz politikanızı değiştirmeye başlarsanız insanlar da değişmeye başlar” dedi.

Yaklaşık iki saat süren söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Kılıç, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in selamını ileterek yönetmen ve senarist Özcan Alper’in Rüzgarın Hatıraları filmini beğeniyle izlediğini kaydetti. Ahmet Kılıç, Özcan Alper’i filmde gösterdiği başarıdan dolayı kutlayarak çiçek verdi.