haber

Bir kez dokunun farkında olun

Dünyada ilk olan  “Kendi Kendine Meme Muayene Modeli” düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Sağlık alanında, özellikle koruyucu yaklaşımla yaptığı çalışmalarla Türkiye’de örnek olan Nilüfer Belediyesi, Dünya Kanser Günü kapsamında halkı bilinçlendirmeye yönelik önemli bir çalışmayı daha hayata geçirdi.  Uludağ Rotary Kulübü iş birliğiyle, Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz’ın yaptığı ve dünyada ilk olan ‘Kendi Kendine Meme Muayene Modeli”,  Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eşi ve Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey’in katıldığı toplantıda kamuoyuna tanıtıldı. 

Hasta sayısının tüm dünyada giderek arttığı meme kanseri konusunda halkı daha fazla bilinçlendirmek amacıyla “Bir Kez Dokun” sloganıyla hayata geçirilen projenin Eker Meydan’da yapılan tanıtım toplantısında Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz, 2440 Bölge Rotary Federasyonu Başkanı Reha Akın, Uludağ Rotary Kulübü üyeleri ve Bursa Kanserle Savaş Derneği üyeleri de yer aldı.

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Başkan Bozbey, ‘Kendi Kendine Meme Muayene Modeli” nin hem halkın bilinçlenmesi hem de erken teşhis açısından önemli olduğunu vurguladı.

Nilüfer Belediyesi’nin koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik çalışmalarda Türkiye’de  her zaman örnek olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, “Her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak biz yöneticilerin sorumluluğu. Biz de dünyada ve ülkemizde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olan meme kanseri konusunda halkımızı bilinçlendirmek, erken teşhis edilmesini sağlamak için böyle bir projede yer aldık” dedi.

Hedef farkındalık kazandırmak

Tüm hastalıklarda olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, “Kendi kendine meme muayenesi 20 yaşından sonra her kadına her ay önerilmektedir. Biz de projemizin adını “Bir kez dokun’’ olarak belirledik.

Amacımız hiç olmazsa kadınlara bir kez bile olsa muayeneyi yaptırmak, alışkanlık ve farkındalık kazandırmaktır. Bu sayede erken tanı alan hastalar projemizin en büyük sonucu ve mutluluk kaynağı olacaktır. Günümüzde meme kanserini hekimler değil kadınlar yenecektir. Destek olun, farkında olun, bir kez dokunun diyoruz” diye konuştu.

“Meme kanseri 20 yılda iki kattan fazla artı”

Kadınlarda görülen kanserlerden yüzde 30’unu meme kanserinin oluşturduğunu kaydeden

Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz, “Ülkemizde meme kanseri sıklığında son 20 yıl içinde yaklaşık iki buçuk kat artış söz konusu. Hastalığı tümüyle engellemek mümkün değil ama erken teşhis konulan vakalarda çok güzel başarılı sonuçlar almak söz konusu. Erken teşhis hayat kurtarır. Meme kanserinin de erken teşhis edilmesi çok önemli. Tüm dünyada meme kanserinde en fazla tanı konulan yöntemlerden bir tanesi kendi kendine meme muayenesidir. Hastane veya kliniklere başvuran kadınların tamamı kendi memelerinde kitle bularak başvurmaktalar. Kadınları kendi kendine muayeneye teşvik ve doğru muayene yöntemi için bunu kadınların ayağına götürelim istedik. Yalnızca gittikleri toplantılarda değil, gezdikleri herhangi bir yerde pazar alanında, alışveriş merkezinde, yüzme havuzunda öğrenebilsinler. Bu modelde filmi izleyenler  burada öğrendikleri şekilde kendi kendine muayene olabilecekler. En büyük hedefimiz mümkün olan en fazla sayıda kadına bu muayeneyi öğretmek ve yaptırtmak. Bu projeyi herkesin desteklemesini istiyoruz” dedi. 

2440 Bölge Rotary Federasyonu Başkanı Reha Akın da dünyada ilk kez Nilüfer’de hayata geçirilen projeyi tüm Türkiye’de hatta dünyada yaygınlaştırmak istediklerini, bunun için uluslararası Rotaryler ile işbirliği içinde olacaklarını belirtti. Akın, Nilüfer Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Açıklamaların ardından Operatör Doktor Erol Aksaz, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey ile birlikte model üzerinde uygulamalı olarak muayene yöntemini ve hazırlanan videoyu basına ve katılımcılara tanıttı.  

Nilüfer Belediyesi, Kendi Kendine Meme Muayene Modeli’ni ilçenin farklı noktalarına koyarak halkın bu konuda bilinçlenmesini sağlayacak.