Bozbey: Bu anlayışı kabul etmiyoruz

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2016 yılının ilk Muhtarlar Toplantısı’nı Anatolia Hotel’de gerçekleştirdi. Mahallelerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, idari birim amirleri ve Nilüfer’deki mahalle muhtarları katıldı.

Nilüfer Belediyesi’nin 2015 yılında mahallelerde yaptığı faaliyetlerin sunumuyla başlayan Muhtarlar toplantısında, Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer’in güneyine çöp depolama sahası yapmak isteyenleri kınadığını söyledi. Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede bulunan su havzalarını ve turistik alanları düşünmediğini kaydederek şöyle konuştu: “O bölge bizim su havzamız içerisinde yer alıyor. Hemen yanı başında Kayapa Göleti, Hasanağa Göleti, Apolyont var. Bunları düşünen olmadı mı? Anlaşılır gibi değil. Kuruçeşme Mahallesi’nin sınırına kadar gidiyor. Bu anlayışı kabul etmiyoruz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, projeler üretirken bölge halkıyla paylaşmadığını söyleyen Bozbey, “Bununla ilgili hukuki yollara başvuracağız. Bu konuda muhtarlarımızın birlik olmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi bir bölgede bir şey yapacağı zaman mahalle halkıyla paylaşmıyor. O kadar insan yaşıyor orada ama bunu düşünen yok. Dünyada ülkeler artık komşu ülkelerinden çöp alarak enerjiye dönüştürürken, biz hala depolayıp üstünü kapatmakla meşgulüz. Eğer biz karşı çıkmakta yanlış yapıyorsak bizi ikna etsinler ya da kim doğru yapıyorsa biz de doğru söyleyenin yanında yer alalım. Bu kentin geleceğine ancak ve ancak bu kentin yöneticileri ve yaşayanları karar verir. Bu kentte yaşayanlara rağmen hiç kimse bu kentin kararmasına gem vuramaz” diye kaydetti.

Muhtarların kentte ulaşım sorununa dikkat çekmeleri üzerine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de kentte yapılaşma sorunuyla birlikte ulaşım sorununun oluştuğunu belirtti. Bozbey, “Nilüfer’de ulaşım inanılmaz bir hal aldı ve sorun giderek büyüyor. Trafiğin bu denli arttığı bir ortamda inanılmaz yoğunluklar veriliyor. Dünyanın her yerinde kent merkezlerini ticarileştirerek boşaltıyorlar, uydu kentler yapıyorlar. Aynı bizim daha önce Eko-Kent’i teklif ettiğimiz gibi. Kentin içini uydu kentlere aktararak hem ulaşım sorununun azalmasını sağlıyorlar hem de bir düzen oluşuyor. Bizde tam tersine yükseklik vermeyi planlıyorlar. Biz Nilüfer’de yoğunluk artışına ‘hayır’ diyoruz. O bölgenin tamamını planlayalım, kamu alanlarını, okul ihtiyaçlarını çözelim. Yoksa kent gittikçe kirlenecek ve insanlar kaçmaya başlayacak” dedi.

Kaçak yapılaşmaya izin yok

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan kaçak yapılaşmaya da dikkat çeken Başkan Bozbey, mahallelerde kaçak yapılaşmaya hiçbir zaman geçit vermeyeceklerini söyledi.

Mahalle Komiteleri’nin de önemine değinen Mustafa Bozbey, demokrasi kültürünü yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Bozbey, “Mahalle Komiteleri’nin hem mahallesini hem de kentini ilgilendiren bir konuda tartışma ortamı oluşturması lazım. Mahalleye olan faydaları, zararları raporlanıp meclise kadar intikal ettirilebilir. Bir demokrasi kültürünün oluşması gereken mecradır burası. Bunu başarabilirsek zaten kentin çok önemli sorunlarını birlikte çözmüş olacağız. Bu bir yönetim anlayışıdır. Bizler sizlerin başkanlığını yaptığınız Mahalle Komiteleri’ni önemsiyoruz. Mahalle Komiteleri orada sadece asfaltı, ya da tretuvarı talep eden bir özellikte olmamalıdır. Tam tersine mahalle komiteleri mahallelerine üst düzeyde yön verecek bir anlayışta olmalıdır. Farklı bir tartışma ortamı yürüterek mahallesinin bir adım daha ileri gitmesi için orada yapılması gereken üst ölçekli bazı konulara da duyarlılık göstererek bunları tartışmalı. Mahalle komiteleri demokrasi platformudur. Bu demokrasi platformlarını, uzlaşı kültürünü bizim tam anlamıyla oturtmamız gerekiyor. Biz bir iddia taşıyoruz. Bu kent demokrasi, özgürlükler, etik değerlere sahip çıkan, sosyal projelere önem veren kenttir. Bizlerin hep beraber duyarlılık göstererek bu yolda ilerlememiz gerekiyor” diye konuştu.