Bursa’nın sanayi yönü ele alındı

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nde kentin belleğine katkıda bulunmak adına “Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri” konulu forum düzenlendi. Çok sayıda akademisyenin yer aldığı foruma Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Fırat Emiroğlu da katıldı.

Forumda açılış konuşmasını yapan Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi kurucusu Mümin Ceyhan, forumda çıkacak sonuçları kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirtti. Bursa’nın sağladığı nimetlerden kentte yaşayanların en verimli sekilde faydalanması gerektiğine vurgu yapan Ceyhan, şehrin kültürel varlık ve yeterli düşünce gücüne sahip olduğunu vurguladı.

Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Fırat Emiroğlu da, her dönem ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Bursa’ya, Cumhuriyet’in modernleşme çabaları sırasında da özel önem verildiğini kaydetti. Emiroğlu, “Kentimiz, Cumhuriyet ile birlikte uygarlık yolunda yüksek eserler yarattı. İpekiş ve Sunğipek gibi kuruluşların yanı sıra, Atatürk’ün son Bursa gezisinde açılışını yaptığı Merinos, 2 yıl 2 ay 2 günde tamamlanarak simgesel bir role sahip oldu. Merinos’un üstlendiği öncü rol, Bursa’da sanayileşme sürecini iyice hızlandırırken, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa’da, bugün Nilüfer sınırları içerisinde kuruldu. Sanayileşmenin kaçınılmaz sonucu olarak göç alan bir kent haline gelen Bursa, bugün nüfus büyüklüğü bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük kenti konumunda. Bursa’nın,  Türkiye ekonomisinde üstlendiği öncü roldeki en büyük pay, gerek sanayi ve ticaret, gerekse tarımsal üretimde sağladığı artı değer ile Nilüfer’indir. Sanayi ve ticaret kenti kimliğiyle Bursa’ya önemli bir istihdam potansiyeli sunan Nilüfer’de üretim, otomotiv ana ve yan sanayi ile tekstil başta olmak üzere makinadan gıdaya uzanan geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Nilüfer, sanayi kenti Bursa’nın lokomotifi durumundadır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından iki bölüm halinde gerçekleşen forumda çok sayıda akademisyen söz alarak bilgi paylaşımında bulundu.