Elektromanyetik kirlilik alarm veriyor

Büyükşehir Belediyesi kirliliğin farkına varmalı

Elde edilen verilerin üzücü olduğuna dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yetkililerin alarm veren konularda bir an önce önlem alması gerektiğini vurguladı. Bozbey, Avrupa’da benzerine rastlanmayan ilkel görüntülerle ve ilkel bir yaklaşımla, halkın huzur ve sağlığını tehdit eden baz istasyonları istilasına karşı, bilimsel olarak, yasal yollarla mücadele edeceklerini söyledi.

“Halkın istem dışı elektromanyetik kirlilikten korunamayacağı anlaşılan yönetmeliklerin limitleri mutlaka değiştirilmelidir” diyen Başkan Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin elektromanyetik kirlilik konusunda sorumluluklarından kaçtığını da kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni elektromanyetik kirlilik konusunda duyarlı  davranmaya davet eden

Başkan Bozbey,  GSM şirketlerinin yetki belgesi alımında 20 günlük süreye sadık kalması gerektiğini belirtti. Bozbey, “Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da elektromanyetik kirliliğin farkına varmalı ve halkın sağlığını koruyucu ve kollayıcı bir eylem planı hazırlamalı. Halkımıza “Bu konuda yetkimiz yok diyerek çaresiz bırakamayız” diye kaydetti.

“Avrupa ortalamasının üstünde”

Elektromanyetik alan ölçümlerinin sonucunda elde edilen verilerin insan sağlığını hiçe sayıldığını ortaya koyduğunu söyleyen Bozbey, “Yapılan bu çalışmalarda bir kez daha elektromanyetik kirliliğin evlerimizde, ne yazık ki Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu görmek bizleri üzüyor. Tüm bu bilimsel araştırmalarımızın sonucunda bir kez daha ortaya çıktı ki, insan hayatı önemsenmiyor. Ülkemizde gerek yüksek gerilim hatları kaynaklı, gerekse de baz istasyonu kaynaklı elektromanyetik alan seviyesi İtalya ve İsviçre gibi ülkeleri kat kat aşmaktadır. Hatta ve hatta Rusya ve Çin gibi ülkelerde dahi bizim belirlediğimiz değerlerin altındadır. Buralarda dahi insan hayatı öncelikli sayılmaktadır” dedi.

İnsan sağlığını ciddi oranda tehdit eden elektromanyetik kirlilik konusunda yetkililere çağrıda bulunan Bozbey, “Bilimsel araştırmaların sonuçlarını dikkatle değerlendirmelerini, elektromanyetik kirliliğe karşı duyarlı olmaya davet ediyorum. Sadece Büyükşehir Belediyesi’ni değil, Valiliği de, Bakanlığı da, Hükümeti de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Vatandaşların her gün elektromanyetik kirliliğe maruz kaldıklarını kaydeden Bozbey, “Nilüfer’de sokaklarda, caddelerde gördüğünüz saatler dahi elektromanyetik alan içeren baz istasyonlarıdır. Reklam tabelaları dahi elektromanyetik alan oluşturan noktalardır. Bu konuda herkesi göreve davet ediyorum” dedi.

Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ataevler Kentsel Yenileme projesini elektromanyetik alan kirliliğini göz önüne alarak hazırladıklarını belirtti.  Bozbey, yüksek gerilim hatlarının altında yer alan parkların taşınması için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Veriler paylaşılıyor

Nilüferlilere yol gösterip, korunma yöntemleri konusunda da bilgilendirmelerde bulunduklarını söyleyen Bozbey, verilerin internet ortamında vatandaşlarla paylaşıldığını açıkladı. Bozbey, 2015 yılı itibariyle Nilüfer’deki elektromanyetik kirlilik seviyesi hakkında Google Maps uygulaması üzerinden topluma açık bilgilendirme platformu hazırlanarak vatandaşların sonuçlara www.radyasyonolcumu.com/bursa_nilufer_baz_olcum internet sitesi üzerinden ulaşabileceklerini belirti.

EMO ölçümleri ücretsiz yapılıyor

4.5G elektromanyetik kirliliği artıracak

Nilüfer’de 2015 yılında 183 adet baz istasyonu ve yüksek gerilim hattında ölçüm yaptıklarını kaydeden Çerezci, “Nilüfer’de yapılan elektromanyetik kirlilik incelemesinde 183 noktada yapılan ölçümlerden baz istasyonu kaynaklı 71 tanesi ev içerisinden alınmıştır. Bu ölçümler 0.21 v/m-7,9 v/m arasında olup ortalaması 1,97 v/m’dir. Yüksek gerilim hatlarıyla ilgili 112 ölçüm  0,01 – 7,50 arasında olup ortalaması 0,84’dür. Yüksek gerilim hatlarıyla ilgili Avrupa ülkelerinin ortalaması 0,07’dir. Bu nedenle Nilüfer’deki yüksek gerilim hatlarından yayılan manyetik alan seviyelerinin ortalama değeri Avrupa’ya göre yaklaşık 12 kat yüksektir. Baz istasyonları için aynı değerlendirme yapıldığında Avrupa’da 20 ülke için yapılmış baz istasyonu kaynaklı elektromanyetik alan ortalaması Nilüfer’de Avrupa’ya göre 3,8 kat yüksek seviyededir” dedi. Çerezci, bir soru üzerine 4.5G’nin de elektromanyetik alan kirliliğini artırmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek “2G iken 3G’ye çıktığında kirlilik arttı, 4.5G olduğunda da mutlaka artacaktır” dedi.