haber

Bozbey:Hedefimiz uluslararası düzeyde örnek ve lider kurum olmak

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimleri, Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) 1.Yerel Yönetişim Komitesi Toplantısı’nda düzenlenen oturumlarda yerel yönetimler adına önemli değerlendirmeler yapıldı.Türkiye’nin yanı sıra İran, Filistin, Lübnan, Fas, Kuveyt, Ürdün ve Yemen’den belediye başkanları ve üst düzey temsilcilerin yer aldığı toplantı Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı kapsamında düzenlenen “Şeffaflık, Stratejik Planlama ve Katılımcılık” konulu oturumda katılımcılar temsil ettikleri belediyelerdeki uygulamalara değindiler. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Nilüfer’deki örnekleri anlattı.


Moderatörlüğünü Nilüfer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Derya Özgök’ün yaptığı oturumda konuşan Başkan Bozbey, yeni bir yerel yönetim modeli oluşturmak istediklerini kaydetti. Katılımcılık anlayışıyla Türkiye’de örnek projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Bozbey, “Amacımız sürdürülebilir ve yenilikçi yaklaşımlarıyla uluslararası düzeyde örnek, lider kurum ve demokrasi kenti olmak. Demokrasi ve katılım odaklı stratejik planları uyguluyoruz. Yerel demokrasi konusunda bir çok projeyi yürütüyoruz. Özellikle Mahalle Komiteleri bizim için önemli. Mahalle Komiteleri,  Nilüfer Kent Konseyi altında doğal üyeler ve seçilmiş olan üyeler tarafından oluşan bir yapıdır. Mahallede ihtiyaçları, öncelikleri belirleyen, karar süreçlerine katılan, özellikle karar verici duruma gelen bir yapıyı oluşturduk. Sosyal ve kültürel aktiviteler düzenleyen, ama mahallelik bilinciyle birlikte demokrasi kültürünü oluşturan kurum olarak görebiliriz. Farklı bir model, biz uzun zamandan beri uyguluyoruz ve başarı grafiğimiz gittikçe yükseliyor, amacımız yeni bir yerel yönetim modelini kurmak” dedi.


Demokrasi için uzlaşı kültürü


Başkan Bozbey şöyle devam etti: “Mahalle Komiteleri aylık periyotlarla mutlaka toplantılar yapıyor. Örneğin bir mahallede proje yapılacaksa Mahalle Komitesi üyeleriyle tartışılarak orada karar veriliyor. Her konunun uzlaşı kültürü içinde tartışılarak çözümlenmesi demokrasi kültürünün de yerleşmesine katkı sağlıyor. Mahalle komiteleriyle mekansal stratejik planı da yapıyoruz. Mekansal stratejik plana mahallelerimizde ne varsa bütün hizmetlerimizi işliyoruz ve  Mahalle Komitesi üyeleriyle bunları tartışarak, hem korunmasını, hem de iyileştirilmesini sağlıyoruz. Mekansal stratejik planlama tartışmalarından bir proje havuzu ortaya çıkıyor ve bu proje havuzunu analiz ediyoruz. Dış paydaş geri bildirimlerini de aldıktan sonra taslak bir stratejik plan oluşturuyoruz ve paydaşlık toplantılarıyla da sonlandırarak stratejik planımızı gerçekleştirmiş oluyoruz. Bizim amacımız katılım odaklı yeni yerel yönetim modeli oluşturmak. Nilüfer Belediyesi olarak farklı bir modeli yeni yerel yönetim modeli olarak sunmak istiyoruz.”

Nilüfer Belediyesi şeffaflık ve katılımcılıkta örnek

Türkiye Belediyeler Birliği’nden oturuma katılan Ayben Okkalı da “Şeffaflık, Stratejik Planlama ve Katılımcılık” konularında birlik olarak yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi. Okkalı, Nilüfer Belediyesi’nin katılımcılık ve şeffaflık anlayışıyla gerçekleştirdiği uygulamalarını  her platformda örnek olarak anlattıklarını söyledi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nden Oya Özarslan da Türkiye’de şuan şeffaflık konusunda spesifik  bir proje uygulamadıklarını anlattı. Özarslan “Artık herkes gazeteci, herkes bilgi yayıyor. Bilgiye ulaşmak çok kolay. Yerel yönetimler de bu durumu dikkate almalı” dedi. Nilüfer Belediyesi’nin uygulamalarına da övgüler yağdıran Özarslan “Sivil toplum kuruluşlarıyla katıldığımız toplantılarda ne zaman şeffaflıktan bahsedilse Nilüfer Belediyesi’nden bahsedildiğini görmekteyiz. Nilüfer Belediyesi çalışmalarıyla gerçekten örnek oluyor” dedi.


Oturuma katılan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da  17 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevinde şeffaflık ve katılımcılık uygulamalarıyla geldikleri aşamayı anlattı. Aydın, şeffaf belediyecilik adına e-belediye, elektronik belge yönetim sistemi, meclis kararlarının halka açık olması, meclis toplantılarının canlı yayınlanması, çözüm merkezi gibi uygulamalarını anlattı.


Yerel Yönetişim Komitesi Toplantısı’nda, “Yerel Finansmanın Güçlendirilmesinde Küresel ve Yerel Girişimler” konulu oturum da düzenlendi. Belediyeler Finansman Uzmanı Türda Özmen’in moderatörlüğünde gerekleşen oturuma İlbank A.Ş Genel Müdür Yardımcısı  Dr. Ender Aykut Yılmaz, Dünya Bankası adına Mustafa Alver, FMDV adına Umut Eroğlu, Fitch Rating adına Nilay Akyıldız ve UCLG Yerel Finansman Komitesi adına da Nathalie Le Denmat katıldı.