haber

Habitat III ve Yerel Yönetişim Nilüfer’de ele alındı

Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen UCLG-MEWA 1. Yerel Yönetişim Komitesi toplantısı ikinci günde yapılan oturumlarla sona erdi. Türkiye’den çok sayıda üye belediyenin yanı sıra UCLG Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı üyesi İran, Filistin, Lübnan, Fas, Kuveyt, Ürdün ve Yemen’den belediye başkanları ve üst düzey temsilcilerin de yer aldığı ikinci gün toplantılarında ‘Habitat III ve Yerel Yönetişim’ başlıklı oturumlar gerçekleşti.


“Nilüfer’de halka yönelik uygulamalar çok güzel”


Moderatörlüğünü UCLG-MEWA Proje Koordinatörü Adrien Licha’nın yaptığı  günün ilk oturumunda konuşan Arap Kentler Teşkilatı Genel Sekreteri Ghasssan Samman Nilüfer’i kısa sürede olsa gezme imkanı bulduğunu ve çok etkilendiğini belirterek, “Eğer bir kentte sorun yoksa bu yöneticilerin başarısıdır. Halka yönelik uygulamalar çok güzel. Belediye ve halk iç içe olduğu için yönetim mekanizması sorunları, beklentileri çok iyi biliyor. 10 yıl önce de Bursa’ya gelmiştim. Bugün Bursa ve Nilüfer çok değişmiş” dedi.


“Dünyada 9 binden fazla ortanca şehir var”


Rabat Belediye Başkanı Mohammed Sadıkı da gelişmekte olan kentlerin önemi ve sürdürülebilirlik uygulamalarına değindi. Dünyada nüfusu 9 binden fazla ortanca şehir olduğunu belirten Sadıkı, “Ortanca şehirlerin nüfusları 50 bin ila 1 milyon arasında değişmektedir. Ortanca şehirler büyükşehirlerle dünya arasında köprü olmaktadır. 2030 yılında bu şehirlerin gelişimi yüzde 65 daha büyüyecek. Büyük organizasyonlar büyük şehirlerde odaklanıyor. Merkezi hükümetler ve özel sektör orta ölçekli şehirlere maddi manevi destek vermeli. Sürdürülebilir gelişim için uygulamalar yapılmalı. Medeniyetin korunması için ortanca şehirler çok önemli” diye kaydetti.


“Habitat büyük şans”


UCLG Yerel Finansman Komitesi Temsilcisi Nathalie Le Denmat da ‘Habitat III sürecinin yerel yönetimler üzerindeki anlamı’ başlıklı söyleşisinde kentlerdeki ekonomik dinamizme vurgu yaptı. Yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilecek işlerin sahaya yansıması için kullanılacak araçların önemine değinen Denmat, “Son müzakerelerde bu konunun zayıf olduğunu gördük. Habitat bizim için büyük şans, Hayal edilen kentlere ulaşmak için yatırımları ancak finansmanla destekliyoruz. Yerel yönetimlerin yapısal kaynaklarının artması çok önemli. Kent finansmanında yerel yönetimlerin yatırımlarının geri dönüşü var. Dış kaynak erişimi yatırımları güçlendirme adına da önemli bir adım. Küresel tasarrufların yerel yönetimlere kanalize edilmesi gerekiyor” diye konuştu.


Moderatörlüğünü UCLG-MEWA Uluslararası Teşkilatlarla İlişkiler Koordinatörü Salim Korkmaz’ın yaptığı ikinci oturumda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Yüksek Şehir Plancısı Ebru Ölmez de ‘Habitat III’ün Kentleşme üzerinde etkisi ve Habitat II’nin günümüze etkilerini anlattı. Habitat II’nin son 20 yılda kentleşmeye büyük ışık tuttuğunu belirten Ölmez, “Habitat II merkez hükümet ve yerel yönetimlere büyük sorumluluklar verdi. Sürdürülebilir kentsel gelişme hedeflerini etkiledi. Kent konseyleri, gençlik merkezleri oluşumuna yol açtı. Son 15 yılda tüm sektörlerde kentleşme politikasında önemli adımlar atıldı. Belediyeler iş eğitimi, gençlik-kadın merkezleri oluşturdu. Bu tür sosyal gerçekleşmeler kentlerin gelişimine katkı sağladı” şeklinde konuştu. Toplantıda Habitat III Politika Birim Uzmanı Prof. Dr. Gülden Erkut, Bölgesel Çevre Merkezi Direktörü (REC Türkiye) R. Ünal Sayman ve WRI Türkiye adına Çiğdem Çörek Öztaş da sunumlar gerçekleştirerek paylaşımlarda bulundu. 

 

“Toplantı yapılacak çalışmalara zemin oluşturdu”


UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, oturumlar sonunda yaptığı konuşmada, buluşmanın UCLG-MEWA Bölge Teşkilatının yerel yönetişim alanında gerçekleştireceği çalışmalara güzel bir zemin oluşturduğunu söyledi. Duman, “Kamusal hizmet sunumunda şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik ve vatandaş memnuniyetinin esas olduğunu savunan bir kurum olarak yönetişim kavramının bölgemizde vücut bulması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme çabasındayız. Komite üyelerimizin bu alanda tecrübelerini paylaşabilecekleri ve çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri bir platform görevi bundan sonra da devam edecektir. Ben burada yerel yönetişim komitesinin ilk toplantısına ev sahipliği yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ediyorum” dedi.


2. toplantı Lübnan’da olacak


Yerel Yönetişim Komitesi’nin bundan sonraki toplantısını  Lübnan da yapılacağını söyleyen Duman, Kent konseyleri ile ilgili toplantıyı da İstanbul’da gerçekleştireceklerini kaydetti. İki gün süren oturumları değerlendiren Duman  “Yerel finansmanın güçlendirilmesinde küresel ve yerel girişimler başlıklı oturumda alanında uzman konuşmacıların konuşmalarıyla yerel yönetimlerin ekonomik olarak nasıl güçlendirilebileceği dair verimli bir panel gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra şeffaflık stratejik planlama ve katılımcılık başlıklı oturumda da halkın mahalli idarelerin kararlarına ve uygulama süreçlerine katılımıyla ilgili tecrübeler paylaşıldı. Bilindiği gibi hızla kentleşen bir dünyada yaşamaktayız. Kentlerde yaşayan nüfusun hızlı artışı şehirlerimizin ekonomilerini ve sosyal yapılarını da etkilemektedir. Dolayısıyla etkinliğimizin son bölümünde gerçekleştirdiğimiz Habitat III ve Yerel Yönetim Çalıştayı bizim için de bu yolda yapabileceklerimiz hakkında güzel bir fikir vermiş oldu” dedi. Toplantı sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katılımcılara teşekkür ederek, günün anısına hediyeler verdi. Gelen konuklar da Başkan Bozbey’e çeşitli hediyeler vererek misafirperverliğinden dolayı teşekkür ettiler.


Halk Evi’ne hayran kaldılar


İki gün süren toplantının sonunda Başkan Bozbey ile birlikte konuklar Nilüfer Belediyesi Halk Evi’ni gezdi. Nilüfer “Barış Meclisi”ni, hizmet birimlerini, milletvekili odalarını gezen konuklar, Cumhuriyet Meydanı’na da hayran kaldı. Halk Evi’ni çok beğendiklerini söyleyen konuklar, Başkan Bozbey’i kutladılar.