Beden coğrafyalarını keşfettiler

On sekiz kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı ‘İflah Olmaz’ sergisi kapsamında düzenlenen atölyelerde, kadına yönelik iktidarın baskısı ve kısıtlamaları ele alınıyor. Nilüfer Belediyesi Nazım Hikmet Kültürevi’nde dansçı ve kareograf Gizem Aksu, “Bedenim Nasıl Bir Coğrafya?” isimli atölye düzenledi.Gizem Aksu’nun atölyesine Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Meral Altundiş de katıldı.Gizem Aksu, “Bedenim nasıl bir coğrafya? sorusuyla katılımcıları kendi beden coğrafyalarında farklı bir yolculuğa çıkardı.

Bedensel derinleşmeye başlangıç hikayesini anlatan Aksu, kendi bedeninin bilgeliğini keşfettiğini aktardı. Gizem Aksu “Ben dansçı ve kareografım. Uzun yıllardır hareket ve bedenle ilgiliyim ama fark ettim ki bu bedene dair bilgim ve ilgim giderek derinleşmekte. İlk başta bir dansçı olarak ekler, kaslar ve form olarak bedenen daha sonra da uzuvlar, bağ dokusu ve organlara doğru derinleşen, yaptığım eserlerde gittikçe daha içe dönen ve o için sınırsızlığında yüzen bir bakış haline geldi. Sonrasında kendi bedenimin bilgeliğini keşfetmeye başladım. Bu atölyeyi kadınlarla ve kendini kadın hissedenlerle yapmamın nedeni o iç bilgeliğe temastır. Her bedenin bir bilgeliği var. Bu atölyede bilgeliğimizi paylaşma ve çoğaltma fırsatımız olacağını düşünüyorum. Şuan yaşadığımız sosyokültürel ve neoliberalizm çerçevesinde birazcık bloklandı. Yani şehir hayatı, bazı normlar ve kodları beraberinde getirdi. Bu bedensel temasta birbirimizden güç almamız mümkün mü? “Kendi deneyimlerimizi paylaşmak, kendimizi açmak mümkün olabilir mi?” gibi bir sorun var ve bunu deneyimlemeye çalışıyorum. Birbirimize ve kendimize içimizde temas edeceğiz ve bunda da birbirimizin yardımını kullanacağız. İlk mekana gelmek, ruhumuzu buraya taşımak için hoş geldiniz dansı yada yürüyüşü yaparak birbirimize karışacağız” şeklinde konuştu.

Aksu’nun konuşmasının ardından farklı yaş gruplarından katılımcılar  kendi beden coğrafyalarını keşfetme yolculuğuna çıktı.