Çakmak: Bursa’da arşivleme konusunda çok ciddi sıkıntı var

Bursa’da bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Bursa Kitap Fuarı’nda Nilüfer Belediyesi de kurduğu stant ve etkinliklerde okurlarla buluşuyor. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü hafta sonunda Kitap Fuarı’nda “Bursa’yı Araştırmak, Bursa’yı Yazmak/Yılmaz Akkılıç” söyleşisi gerçekleştirdi.

Hacı Tonak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye 2013 yılında Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nü kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Fevzi Çakmak konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiyi dinleyenler arasında Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Fırat Emiroğlu da vardı.

“1980 darbesinde arşivler kayboldu”

Bursa’da ve Türkiye’de arşivciliğin konuşulduğu söyleşide Yardımcı Doçent Doktor Fevzi Çakmak, 1980 yılında darbeyle birlikte Türkiye’nin tarihi öneme sahip arşivlerinin kaybolduğuna dikkat çekti. Araştırmalar yaptığı dönemde kaynak sıkıntısı yaşadığını söyleyen Çakmak, “12 Eylül askeri müdahalesinden sonra bir çok siyasi partinin arşivleri maalesef ki bunların bir bölümü Seka’ya gönderildi. Şuan Cumhuriyet tarihini yazmak istediğimiz zaman, çok sınırlı olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin arşivi var. Yılmaz Akkılıç ile görüştüğüm zaman da o bana ‘Çok fazla arşiv yok’ demişti. Kendisi bana bu konuda çok yardımcı olmaya çalıştı ve kişisel arşivlerini açarak araştırmamı tamamlamamı sağladı” şeklinde konuştu.

Bursa arşivini yazmanın zorluğuna da dikkat çeken Çakmak, “Sağlıklı bir arşivlemeyi bilmiyoruz. Bursa’da arşivleme konusunda çok ciddi bir sıkıntı var. Tarih alanında iki önemli yer var;  Osmanlı tarihini çalışacaksanız İstanbul’a gideceksiniz, Cumhuriyet Tarihi çalışacaksanız Ankara’ya gideceksiniz. Ben Bursa’yı çalışırken İstanbul’daki kaynaklardan yararlandım” diye kaydetti.

Nilüfer Belediyesi’nin kütüphanelerinden de övgüyle söz eden Çakmak, Yılmaz Akkılıç Kütüphanesi’nde herkesin yararlanabileceğini, kaynaklara erişimin kolay ve modern bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

“Bursa’yı Araştırmak ve Bursa’yı Yazmak/ Yılmaz Akkılıç” söyleşisinin sonunda Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Fırat Emiroğlu, Yardımcı Doçent Doktor Fevzi Çakmak’a engin bilgilerini paylaştığı için teşekkür ederek günün anısına plaket verdi.

Kitaplarını imzaladı

Söyleşinin ardından Yardımcı  Doçent Doktor Fevzi Çakmak Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün TÜYAP Fuar Alanı’nda bulunan standında okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzaladı.