haber

Beyaz baston bir özgürleşme aracı

Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi tarafından düzenlenen "Neden Beyaz Baston?" Semineri’nde engelli bireylere beyaz bastonun kabulü ve yaşamlarına yapacağı katkı anlatıldı. Seminerde beyaz bastonun bir özgürleşme aracı olduğuna vurgu yapıldı.

 

Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi tarafından Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde "Neden Beyaz Baston?" semineri ve "İki Gözüm" belgesel filmi gösterimi düzenlendi. Görme engelli bireyler, yakınları, özel eğitim alanında çalışan, çalışacak olan meslek elemanlarının yer aldığı etkinlikte konusunda uzmanlar bilgi paylaşımında bulundu.

 

Psikolog Zeynep Torgay,  katılımcılara beyaz bastonun kabulü ve yaşamlarına katkılarını anlattı.

Torgay, korumacı tutumun sergilendiği aile ortamında yetişen çocukların sosyal ilişkilerinde edilgen ve başarısız, bağımlı, özgüveni gelişmemiş, sorumluluk almada güçlük yaşayan, destek arayan bireyler olduğunu vurguladı.

 

Görme engelli bireyin en önemli sorununun bağımsız hareket edebilme yetisinin kısıtlanması olduğunu kaydeden Zeynep Torgay,”Beyaz baston kendi kendine yetebilen bağımsız sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilen bireyler için sağladığı katkılarla çevrelerinde bilinçli hareket etmelerine destek olur. Görme engelli bireylerin toplumla bütünleşmesinde toplumun kabulü önemli bir yer tutmaktadır. Bu bütünleşmenin sağlanmasında görme engelli bireylerin ve ailelerinin de önemli sorumlulukları vardır. Harekete geçmek için cesaret özgüven, paylaşım, irade ve eğitim çok önemlidir. Birkaç ipucu vermek gerekirse zor bir işe başlamadan önce yapacaklarınızı adımlara bölün. Kabul sınırları içerisinde olan davranışlarınızdan başlayın. Yapamayacakmışsınız gibi hissettiğiniz durumları sorgulayın. En zor olan ilk adımı atmaktır. Motivasyon için kısa vadeli ve gerçekçi hedefler koyun” dedi.

 

“Beyaz baston hayatı kolaylaştırır”

 

Eğitmen Neşe Bakacan da bağımsız hareket ve beyaz baston çalışmasının içeriği ile görme engelli bireylere rehberlik hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Beyaz bastonun bir özgürleşme aracı olduğunu ifade eden Neşe Bakacan, “Beyaz renkte üretilmiş bu baston görme engellilerin için adeta bağımsızlığın simgesidir. Görme engelli birey, gideceği yerin planını iyi bilmeli. Görmesi yüzde 30’un altında olanlar bu bastonu mutlaka kullanmalıdır. Bu baston kullananın hayatını büyük ölçüde kolaylaştırır” diye konuştu.

 

Etkinlikte Nilüfer Belediyesi personeli olan görme engelli Merve Erbek de kullandığı beyaz bastonun kendisine sağladığı katkıları anlattı. Seminer sonunda görme engelli sporcu Necdet Turhan'ın yaşamını konu alan ‘İki Gözüm’ isimli belgesel filminin de gösterimi yapıldı.