Özmen: Yazarak kendimi daha iyi anladım

Nilüfer’in kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların, edebiyatla ve sosyal hayatla daha fazla iç içe olmalarını sağlayan ‘Kadın Hayata Yakın’ etkinlikleri, yazarla okuyucusunu bir araya getirmeye devam ediyor.

Türk edebiyatında önemli yer edinen Ayşe Kulin, Füruzan, Ece Temelkuran gibi isimlerle buluşan Nilüferli kadınlar bu defa yazar Gonca Özmen ile bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından düzenlenen etkinliğe kadınların ilgisi büyük oldu.

Şiirin gençlikle bağının büyük olduğunu kaydeden Gonca Özmen, yazılarında gençlik yıllarından örneklerin sıkça bulunduğunu söyledi. Çocukluk yıllarından ve yaşadığı köy hayatından da bahseden Özmen, şiirlerinde doğa ve yaşamındaki kaynaklarını da yansıttığını dile getirdi. Doğanın insan hayatındaki önemine de değinen Özmen, “Doğa aslında bizi eğitip çok şey öğretiyor. Günümüzde kent insanı her şeyi blok olarak biliyor. Ağaç, çiçek, ot diye bilinen şeylerin çeşitlerini ve özelliklerini bilmiyorlar. Buda deyimlerin ve halk dilini anlamanın güçlüğünü getiriyor” dedi.

“Şiir insanın yakın arkadaşıdır”

Kitabın kendi hayatında küçük yaşlardan beri olduğuna değinen Gonca Özmen, “Babam çok gazete ve kitap okurdu. Ben de onu örnek alarak okuma yazma bilmeden önce bile kitapları elime alıp incelerdim. Her zaman sosyal bir çocuk oldum. Kitapların dünyası beni her zaman etkilemiştir. Çok okumak beni yazmaya yöneltti. Şiir aslında hayatın içerisinde hep vardır. Şiir insanın çok yakın arkadaşıdır. Şiir yazmak bana iyi geldi ve kendimi daha iyi anlamamı sağladı ”diye konuştu.

Şiir-şair bağlantısına değinen Özmen, “Şairler sürekli romantik, sessiz, naif, duygusal, başı boş, insanlar değildir. Şairin yazdıklarıyla karakteri arasında farklılıklar vardır. Yazmakla yaşantı ilintilidir ama her yazılan şairin yaşadığı değildir. Yazılanların yüzde 80’i hayal gücü, özlem, arzudur. Yaşamda istenen duygular mısralara dökülür” diye kaydetti.

“Okuduğunuz kitapları paylaşın”

Buluşmaya katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Özmen’e teşekkür etti.  Kadınlara da seslenen Başkan Bozbey, “Projemize olan ilginin artması kadınlarımızda kitap okuma alışkanlığının da çoğalması anlamına geliyor. Okuduğunuz kitapları lütfen çevrenize de verin. Amacımız kadınlarımızın bilinçlenmesi ve bilgilerinin genişlemesi ve sorgulama anlayışlarının olmasıdır. Bu projeye katkı veren tüm kadınlarımıza yürekten teşekkürler” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, Gonca Özmen’e günün anısına özel tasarım portresini hediye etti.

Buluşmanın sonunda Özmen,  Nilüfer Belediyesi’nin kadınlara armağan ettiği ‘Kuytumda”  ve “Belki Sessiz’ adlı şiir kitaplarını imzaladı.