En çok atık yağı topladılar ödülleri aldılar

Nilüfer Belediyesi’nin, yaşanabilir, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentsel çevre için hayata geçirdiği çevreci  projeler meyvelerini veriyor. Bu projelerden biri olan ve okullara yönelik düzenlenen “Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması’nın bu yıl 5’incisi düzenlendi. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri firması işbirliğiyle 2015-2016 eğitim öğretim dönemi boyunca devam eden yarışma kapsamında hem okullarda eğitimler verildi hem de öğrencilerin evlerindeki bitkisel atık yağları toplayarak okullarına getirmeleri sağlandı.

Yaklaşık 12 ton atık yağ topladılar

9 ay süresince 139 okulda 12 bin 990 öğrenciye bitkisel atık yağların toplanması, atık yağların  tekrar tekrar kullanımının önüne geçilmesi ve tüm bunların doğanın korunmasına adına yapacağı katkılara ilişkin farkındalık yaratacak eğitimler verildi. Eğitimlerin yanı sıra öğrenciler, evlerindeki bitkisel atık yağları okullarına getirmeleri konusunda teşvik edildi.

9 ay sonunda yaklaşık 12 ton (11.740 ton)  bitkisel atık yağ toplanarak lisanslı firmaya teslim edildi. Yarışmaya katılarak en fazla bitkisel atık yağ toplayan okullar ve öğrenciler Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlenen törende ödüllendirildi. Törene, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Selami Güllülü, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Adil Kayaoğlu ve Yalçın Işıkyıldız, Kolza, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yasemin Dere,  Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri’nden Haydar Eroğlu, yarışmada dereceye giren okulların öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 9 ay boyunca devam eden yarışmanın ödül törenini  5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında gerçekleştirdiklerini belirterek “Çünkü çevre sorunları bugün çağımızın en önemli sorunları arasında. Farkındalık yaratmak, çevre ile ilgili çözümler ortaya koymak zorundayız. Bu konu, bugün, yerel yönetimlerin öncelikli gündem maddesi olmalıdır. Farkında olan ve çevre için çaba gösteren insanların sayısının hiç de az olmadığını görmek  umutlarımızı artırıyor. Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz bu alanda çok duyarlı” dedi. Başkan Bozbey,  2012 yılından bu yana düzenledikleri yarışmaya her geçen yıl katılımın arttığını belirterek ,”Bu da çevreye yönelik duyarlılıklarımızın, çevremize yapılan katkının her geçen gün daha da artmasının somut bir göstergesidir” dedi.

9 yıldır bitkisel atık yağ topladıklarını belirten Başkan Bozbey, “Bugün, 139 okulda, 780 site ve apartmanda, ayrıca 64 mahalle muhtarlığında bitkisel atık yağ bidonumuz bulunuyor. Hanelerden ve işletmelerden bugüne kadar yaklaşık 916 ton bitkisel atık yağ topladık” dedi.

Yıllardır kirlettik şimdi temizleme zamanı

Başkan Bozbey, hedefin dünyayı kirletmeden temiz tutmak olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Biz yıllarca  kirlettik, bizden öncekiler de kirletti. Şimdi temizleme zamanı, ama temizlemenin kirletmekten daha pahalıya mal olduğu bir dönemdeyiz. Onun için kirletmeden temiz tutmak dünyayı kirletmeden geleceğe aktarmak en önemli sorumluluğumuz. Bu da eğitimle ve anlayışla olur.”

Çevre konusunda etkin eğitimin kreşlerde başlayıp yaşam boyu devam etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Bozbey, “Kendimi de suçlu buluyorum, biz de kirlettik, ama bilmiyorduk. Biz çevre konusunda çocukken eğitmediler ama şimdiki  gençler,  çocuklarımız biliyorlar çünkü eğitiliyorlar” dedi. Okullarda verilecek çevre eğitimi ile ilgili bir de öneride bulunan Başkan Bozbey, “Keşke her gün öğretmenler derse başlamadan önce 5 dakika çevrenin korunması konusunda öğrencilerle konuşsa” ifadelerini kullandı. Başkan Bozbey, yarışmaya  katkıda bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine, kurumlara ve öğretmenlere de teşekkür etti. Törende konuşan Nilüfer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Selami Güllülü de çevreye duyarlı bireylerin yetişmesi ve çevrenin korunmasına adına düzenlenen yarışma için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i kutladı. Güllülü, ”Eğitim sürecinde akademik bilginin yanı sıra çevre bilincini oluşturmak da  amaçlarımız arasındadır. Nilüfer Belediyesi’nin çevreyi koruma adına  yaptıkları çalışmalar takdire şayandır. Çocuklarımızı da kutluyorum ve onlardan çevreyi korumak konusundaki hasiyetleri ilke edinmelerini istiyorum” dedi.

6 okula ödül

Konuşmaların ardından yarışmada devlet okulları arasında birinci olan Süleyman Cura İlkokulu ve Ortaokullu, ikinci olan Çalı İlkokulu Ortaokulu ve İmam Hatip Lisesi ile üçüncü olan Nur Hayati Kurtcan Mesleki Teknik Lisesi ve öğrencileri ile özel okullar arasında birinci olan  Özel Final ilkokulu, Ortaokulu ve Fen Anadolu Lisesi, ikinci olan Özel Kültür İlkokulu ve Ortaokulu ve üçüncü olan Özel Osmangazi İlkokulu ve Ortaokulu ödüllendirildi.

Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Selami Güllülü ile Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri’nden Haydar Eroğlu hem okulların ödüllerini hem de en fazla bitkisel atık yağ getiren öğrencilerin ödüllerini vererek, çevrenin korunması adına gösterdikleri hassasiyet için kutladılar.