Türkiye’de artık siyasi mizah yapılmıyor

Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen“Siyaset ve Mizah Söyleşisi” iki farklı ismi bir araya getirdi. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ile esprili, ama sert ifadeler içeren  soyal medya paylaşımlarıyla dikkatleri üzerine toplayan sanatçı Atilla Taş birlikte söyleşiye katıldılar.

Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşi büyük ilgi gördü. Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Rahşan Duygu Tursun’un da katıldığı söyleşide siyaset ve mizah üzerine çarpıcı değerlendirmeler yapıldı.

“Türkiye’de mizah duygusu törpülendi”

Söyleşide ilk sözü alan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Türkiye’de artık siyasi mizahın yapılamadığına dikkat çekti. Bir toplumda mizah duygusunun kaybolmasının algı bozukluklarının artmasına yol açacağına vurgu yapan Ceyhun İrgil söyleşiyi neden gerçekleştirdiklerini şu sözlerle anlattı: “Toplumun  sigortasıdır mizah. Toplumda kutuplaşmayı engelleyecek olan en önemli sosyal araçlardan bir tanesi mizah duygusu ve şunu fark ediyorum ki bu ülkede  en önemli toplumsal sigortalardan biri olan mizah duygusu törpülendi. Artık siyasi mizah yapılmıyor , bu nedenle toplumda  kutuplaşma giderek artıyor. Biz de  bu duygumuz kaybolmasın diye bu konuyu ele almak istedik.”

Gerginlik ve kutuplaşma çok arttığında Türk toplumunun kendini özellikle mizah yoluyla ifade ettiğini ve yine de mücadele içim mizaha başvurduğunu belirten İrgil son olarak bunun Gezi sürecinde  yaşandığını söyledi. İrgil, “Gezi’de gördük ki unutulmamış içimizde kalmış duygular var bu da mizahla ifade edildi. Rahmetli Aziz Nesin “Mizah çok ciddi bir iş” demişti buna da yürekten inanıyorum. Bir ülkeyi tanımak için bir çok yöntem var, bence bir ülkeyi tanımanın en önemli ölçütlerinden biri de o ülkenin  mizah tarihi. Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkenin mizah kabiliyetine, mizahın siyasetle olan mücadelesine bakacaksınız. Biz bu açıdan yoksul bir ülkeyiz. Aslında güçlü bir geçmişimiz var. Nasreddin Hoca, Karagöz ile başlayan Markopaşa ve Gırgır ile devam eden bir süreç. En son Gezi süreci ile sokak mizahını gördük” dedi.

Artık televizyonlarda ve yazılı medyada siyasi mizah yapılamadığını söyleyen İrgil, “Oysa, Demirel, Türkeş, Erbakan ve Ecevit dönemlerinde siyasal mizah bu toplumun sigortası oldu. Ama bugün baktığımızda yasaklanmış, baskı altına alınmış veya korkutulmuş bir yapı görüyoruz. Bu hareket yıllar sonra ilk defa Gezi süreci ile kendini ifade etmeye başladı. Gezi ile mizah ortaya çıkmış oldu” dedi.

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ile gündemden düşmeyen sanatçı Atilla Taş da amacının insanlara bu kötü günlerde  biraz moral vermek, tebessüm ettirmek olduğunu söyledi.

Atilla Taş  “Bursa Milletvekilimiz Ceyhun İrgil ile beraber  politik mizahı konuşmaya geldik. Bursa’da olmaktan çok mutluyum, Nilüfer Belediyesi çalışanlarına ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

Gezi süreci ile birlikte başlayan sosyal medya sürecini esprili bir dille anlatan Atilla Taş katılımcıları kahkahalara boğdu.

Katılımcıların sorularıyla devam eden söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Rahşan Duygu Tursun, Atilla Taş ve CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’e çiçek vererek söyleşi için teşekkür etti.

Söyleşi sonunda Atilla Taş, ‘Bir Delinin Kapak Defteri’ isimli kitabını da sevenleri için imzaladı .

.