haber

Atölyede üründen tohum almayı öğrendiler

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda 100’ü aşkın yerel tohum çeşidinde tohum alma işlemleri devam ediyor. Ekolojik tarım koşullarına uygun üretim ile çeşit denemelerinin yapıldığı bostanda Tohum Atölyesi de düzenlendi. Atölyeye  Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Eskişehir ve Bandırma’dan 25 gönüllü katıldı.

 

Atölyede ilk olarak Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) Başkanı Arca Atay ile EKODER üyesi ve Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu’nda görev yapan Hasan Çetin Özbayram tarafından tohum takas etkinlikleri, yerel tohumların önemi, tohumların kurutulması ve saklanma koşulları, hibrit ve GDO’lu tohumlar arasındaki farkı anlatan sunum yapıldı.

 

Tohum alma işlemleri hakkında bilgilendirme yapılmasının ardından katılımcılar, farklı çeşitlerdeki domates, biber, patlıcan, kabak, hıyar ve karpuzdan tohum alma işlemini gerçekleştirdi. Atölyede, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ne de gönderme yapıldı.

 

BURSA’DA KIBRIS KABAĞI YETİŞTİRİLDİ

 

Atölyenin en gözde ürünü, iki yıldan bu yana deneme üretiminde olan Kıbrıs kabağı oldu. Her bir bitkiden yaklaşık 15-20 kilogram ağırlığında en az 5 adet kabak alınan bitki türünün Bursa iklim ve toprak koşullarına uyum gösterdiği de saptanmış oldu. Tohumları alınan kabaklar, çeşitli şekillerde pişirilerek lezzet testleri yapılmak amacıyla atölye katılımcılarına dağıtıldı.

EKODER Başkanı Arca Atay, ilerleyen dönemlerde “Tohum ekimleri ve fide yetiştirme”, “Gübreleme ve kompost yapımı” konularında da atölyeler yapacaklarını belirtti.