Görükle ye Mübadele Kahvesi

Yakın zamana kadar, bölgeye ilk göçenler arasında bulunan Rıza Aga'nın ismi ile anılan ancak yıllar içinde tarihi dokusu bozulup kullanılamaz hale gelen kahvehane, Nilüfer Belediyesi'nce kamulaştırıldı ve işletmesi ihaleye çıkarılarak Görükle halkının hizmetine sunuldu. Bu sayede yeniden Görüklelilerin buluşma ve sohbet mekanı haline gelen Görükle Rıza Aga Mübadele Kahvesi'nin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey "Lozan Antlaşması gereği mübadillerimizin yerleştiği bu topraklarda onların geçmişini ve geride bıraktıklarını hatırlatacak bir yapıyı Görükle'ye kazandırmak istedik."dedi.

Bozbey'in ardından söz alan CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ise "Sahip olduğu vizyon ile başarılı çalışmalar ortaya koyan Nilüfer Belediyesi, Nilüfer'de sosyal demokrat belediyeciliğin ne demek olduğunu gösterdi. Bu anlayışın, bu hizmetlerin Bursa'nın tamamına yayılması için bizler de çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
 Konuşmaların ardından, kahvenin açılışı ise Lozan Anlaşması'nın hemen ardından bölgeye ilk gelen göçmenler arasında bulunan Mehmet Oruç ve İbrahim Alay isimli Görükleliler tarafından gerçekleştirildi.

Açılış sonrasında Görükle Rıza Aga Mübadele Kahvesi içinde oluşturulan Mübadele Sergisi ziyarete açıldı. Toplam 115 metrekare kapalı alanı ve yaklaşık 100 metrekare açık olanı bulunan kahvehanenin restorasyonunda, binanın dış cephesi Seramik Sanatçısı Vedat Dinç tarafından tasarlanan ve mübadeleyi anlatan figürlerle donatıldı. Ayrıca binanın köşesinde bir de Mübadele Çeşmesi yaptırıldı. Beraberindekilerle yapıyı inceleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 3 yıl önce Nilüfer Belediyesi'ne bağlanan Görükle'de hizmetlerin süreceğini yakında bölgeye bir Mübadele Evi kazandırabilmek için kamulaştırma çalışmalarının başladığını söyledi.