Ergülen: Şiir yazmakta ısrar eden birisiyim

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan usta şair, yazmanın kendisi için paylaşmak anlamına geldiğini belirterek “Belki de o yüzden çok yazıyorum” dedi. Nilüfer Belediyesi, Türk şiirinin önde gelen isimlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından düzenlenen Şairin Şiir Evreni’nin bu ayki konuğu Haydar Ergülen oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde bulunan Şiir Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşiye şiir meraklıları büyük ilgi gösterdi. Salonu dolunca çok sayıda şiir tutkunu da alt kattan söyleşiyi takip etmek zorunda kaldı.

Şiirini incelikle kuran ve ustalıkla işleyen şairin söyleşisine katılanlar şiir üzerine sohbet ederek keyifli saatler geçirdi. Yusuf Yağdıran’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, yaklaşık 40 yıldır şiire emek veren Haydar Ergülen 1980 sonrası Türk şiirinin önemine vurgu yaptı. Ergülen, ‘Nar’ adlı şiirini de söyleşiye katılanlar için okudu.

“YAZMAK DÜNYADA KALMAK İÇİN GEREKLİDİR”

Ergülen şiire olan tutkusunu ise şu sözlerle anlattı: “Şiiri neden mi çok seviyorum. Yazmak insanın bir hareketidir, bir eylemidir, yazmak sadece kendini kanıtlamak için değil dünyada kalmak ve katlanmak için de gerekli bir şeydir. Yazmak benim için paylaşmak anlamına da geliyor, belki de o yüzden çok yazıyorum. Sadece şiir değil yazılar da yazıyorum. Hani bazen insanlara soruyorlar ‘Öldükten sonra nasıl anılmak istersiniz?’ diye, ben de tabi ki iyi bir insan olarak anılmak isterim, ama çok da isterlerse bana ‘Eskişehirli bir şair’ desinler benim için çok daha kıymetli olur ve öyle anılmak isterim.”

“HEP AYNI ŞİİRLERİ YAZDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM”

Kendisini ‘Ne yazdığımı çok bilmeyen bir şair’ olarak niteleyen Ergülen “ Bazen sözcükler değişiyor, konular değişiyor ama insanların dertleri hiç değişmiyor, o yüzden de hep aynı şiirleri yazdığımı düşünüyorum. Israrlı ve iddialı şairler vardır, ben şiir yazmakta ısrar eden birisiyim o yüzden şiirlerim de çok değişmiyor. Ben biraz kuyunun içine seslenen şairlerdenim kuyuya doğru bağırıyorum o bazen dışa yankı yapıyor” dedi.

Keyifli geçen söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, usta şair Haydar Ergülen’e günün anısına özel tasarım portresini hediye etti. Ergülen daha sonra okurları için kitaplarını imzaladı.